VLAANDEREN / DE RAND: – De Vlaamse Regering investeert tien miljoen euro extra in Vlabinvest, een investeringsfonds dat Vlaamse gezinnen uit de Vlaamse Rand rond Brussel de kans geeft om in eigen streek te blijven wonen. Dat bevestigde Vlaams minister van Vlaamse Rand Geert Bourgeois vandaag op een actuele vraag van Vlaams parlementslid Mark Demesmaeker (N-VA).

Wonen in eigen streek wordt steeds moeilijker voor jonge mensen. Dat blijkt uit een studie van de Studiedienst van de Vlaamse Regering. Specifiek voor wie in de Vlaamse Rand een betaalbare woning wil kopen of bouwen, wordt dat bijna onmogelijk. Als gevolg van de immigratie van kapitaalkrachtige EU-werknemers en goed verdienende Franstalige gezinnen, is bouwgrond in de regio de laatste jaren tot drie keer zo duur geworden. Op die manier worden de sociale en demografische problemen van de Vlaamse Rand in de hand gewerkt.

Met de extra middelen die Vlabinvest nu krijgt, werkt het investeringsfonds woonprojecten uit op strategisch aangekochte gronden. Deze woningen kunnen aan een betaalbare prijs worden gehuurd of gekocht door mensen uit de middenklasse die een band met de streek kunnen aantonen.

Mark Demesmaeker reageert positief op het antwoord van minister Bourgeois. “De Vlaamse Rand valt steeds meer ten prooi aan sociale verdringing en ontnederlandsing. Vlabinvest is een mooi instrument dat mensen de kans geeft in eigen streek te blijven wonen. Dankzij deze injectie van extra middelen kan Vlabinvest zijn taak verder waarmaken.”

Als voorzitter van de Commissie Brussel en Vlaamse Rand van het Vlaams Parlement hoopt Mark Demesmaeker dat de Vlaamse Regering Vlabinvest ook in de toekomst voldoende financiële zuurstof zal blijven geven.

Meerinfo over Vlabinvest: www.vlabinvest.be

%d bloggers liken dit: