SINT-PIETERS-LEEUW: –Persmededeling van burgemeester Lieve Vanlinthout:
De overgang van oud naar nieuw is voor veel mensen dé gelegenheid om te genieten van een prachtig vuurwerkspektakel. Men stelt vast dat de laatste jaren in november en december telkens meer vuurwerk wordt verkocht. Toch is het afsteken van vuurwerk op geen enkel ogenblik toegelaten zonder voorafgaande en schriftelijke toestemming van de burgemeester. Met de hoeveelheid wordt geen rekening gehouden; ook voor één vuurpijl is een vergunning nodig!


Veilig vuurwerk bestaat niet. Jaarlijks gebeuren er met vuurwerk veel ongevallen. Eén slachtoffer op twee loopt brandwonden op. De meest getroffen lichaamsdelen zijn handen (25%), vingers (32%), ogen (15%) en het hoofd (13%). Ook het risico op oorschade is groot: sommige soorten vuurwerk halen 160 decibels of meer en dat is 20 decibels boven de pijngrens. Ter vergelijking: een opstijgend straalvliegtuig produceert op 100 meter afstand 125 decibels.

Het gebruik van vuurwerk is strikt gereglementeerd om tijdig de nodige veiligheidsmaatregelen te kunnen treffen en om de overlast voor omwonenden te beperken. Men dient er rekening mee te houden dat een aanvraag voor het afsteken van vuurwerk schriftelijk en minstens 30 kalenderdagen voor de geplande datum bij de burgemeester moest ingediend worden. Wie toch vuurwerk afsteekt zonder toestemming, riskeert een geldboete van maximum 250 euro!

%d bloggers liken dit: