DUITSLAND / SINT-PIETERS-LEEUW: – In het weekend van 4 en 5 december trokken een dertigtal inwoners van Sint-Pieters-Leeuw richting Ahrtal, Duitsland. Altenahr in het Ahrtal is immers sinds 2002 gejumeleerd met Sint-Pieters-Leeuw en de regio kent enkele sfeervolle kerstmarkten.

Onderstaand een verslagje over het bezoek aan Altenahr:

Zaterdagochtend om 7.00 uur vertrok de bus aan het gemeentehuis bij barkoude temperaturen. Na een korte tussenstop aan het hotel werd de eerste kerstmarkt bezocht: Lucia Markt in Rech, een gezellige, typisch familiale kerstmarkt.
Men kon er proeven van specialiteiten als Schnibbelchesbröd of Pretzels, maar uiteraard ook van de bekendere Glühwein en zelfs Glühbier! De verwarmende dranken waren zeker nodig bij de diepvriestemperaturen…

Van Rech bracht de bus ons naar het grotere Ahrweiler, een stadje met mooie oude stadsomwalling. Ook daar lokten lekkere geuren van lokale producten ons naar de vele stalletjes. Een mannenkoor zong liedjes om de sfeer nog wat te versterken.

De gure kou kon ons niet weerhouden om daarna ook nog even het lichtspektakel üferlichter te bekijken. In Bad-Neuenahr zijn de oevers van de rivier de Ahr mooiverlicht met kunstige lichtinstallaties. Geen kitsch, geen oubollig gedoe, maar prachtige lichtversieringen!

Na een stevige maaltijd was iedereen tevreden om naar bed te gaan.

Zondag bezocht de groep dan Dokumentationsstätte Regierungsbunker. De Regeringsbunker werd ingericht vanaf 1960, in volle koude oorlog, om de regering en een kleine groep uitverkorenen in onder te brengen tijdens een atoomaanval. De bunker bleef operationeel tot net na de val van de Berlijnse Muur. In die periode hield de Navo er voor het laatst een bijeenkomst waar doemscenario’s werden uitgewerkt indien het tot een nucleaire aanval zou komen.
De Regeringsbunker is pas sinds vorig jaar open voor publiek en al meteen een voltreffer: een van de best bewaarde geheimen van Duitsland is nu al volgeboekt tot eind 2011!


Bij het smakelijke middagmaal werden we ontvangen door burgemeester Haag van Altenahr en zijn vrouw.
Daarna vertrok het gezelschap moe maar voldaan terug naar Sint-Pieters-Leeuw.

%d bloggers liken dit: