SINT-PIETERS-LEEUW / BEERSEL: – Om Derbipure te lanceren, organiseerde Derbigum uit Lot (Beersel) een groots evenement in het Domein Groenenberg in Sint-Pieters-Leeuw. Derbipure is het eerste plantaardig dakmembraan ter wereld.

Met het plantaardig, wit dakmembraan Derbipure schrijft Derbigum geschiedenis. De Belgische specialist in waterdichte en energiebesparende dakbedekkingsmaterialen brengt in wereldprimeur een volwaardig ecologisch alternatief op de markt voor bitumineuze roofing. Derbipure, op basis van plantaardige oliën en harsen, is het gevolg van twee jaar intensieve research en krijgt in het najaar het Cradle to Cradle®-certificaat toegekend.
Hans Aerts, R&D Manager: “Het plantaardig dakmembraan past binnen onze ‘greennovation’-strategie. Bedoeling is om deze gepatenteerde technologie op termijn te gebruiken voor alle bitumenhoudende producten.”

Viceminister-president Ingrid Lieten: “De bouwsector staat voor een enorme uitdaging om te werken aan een groene toekomst. Duurzaamheid wordt belangrijker en belangrijker, en hiervoor moet volop ingezet worden op innovatie. De Vlaamse Confederatie Bouw maakte deze ochtend bekend dat er 70.000 nieuwe jobs kunnen bijkomen in de bouwsector door volop in te zetten op innovatie. Derbipure is dus een prachtig voorbeeld van een innovatie die gericht is op duurzaamheid. Ik sta vooral achter het principe van cradle-to-cradle. Daarbij zorgen producenten ervoor dat hun producten volledig herbruikt kunnen worden waardoor nutteloos afval vermeden wordt. Ik feliciteer Derbigum met hun wereldprimeur en roep hierbij de hele bouwsector op om werk te maken van de cradle-to-cradle principes. Zo creëren we duizenden jobs en verminderen we de afvalberg.”

R&D Manager Hans Aerts: “In onze sector staat de tijd niet stil. Wanneer je niet innoveert, loop je achter de feiten aan. We zijn dan ook fier dat Derbigum als eerste dit ecologische product kan voorstellen in België, Europa en over de hele wereld!”

Met zijn ecologische samenstelling – o.a. plantaardige oliën en dennenharsen – biedt deze dakbedekking een toekomstgerichte oplossing voor de grondstofproblematiek rond bitumen, een aardolieproduct. Aardolie is geen hernieuwbare en onuitputtelijke grondstof, bovendien evolueert de prijs in stijgende lijn terwijl de kwaliteit eerder afneemt. Vandaar dat Derbigum enkele jaren geleden al startte met de zoektocht naar alternatieve grondstoffen. Jaarlijks investeert Derbigum 1,2 miljoen euro in R&D en productontwikkeling, met o.a. financiële steun van de Waalse Regio voor het membraan en van het IWT (Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie) voor de vloeibare producten.

%d bloggers liken dit: