SINT-PIETERS-LEEUW / PAJOTTENLAND: – De komende weken spoelt een zoete vloed van appelsap door onze regio. De mobiele fruitpers van het Regionaal Landschap zal op volle toeren draaien want meer dan 120 mensen hebben zich met hun onbespoten oogst ingeschreven.

Op vijf dagen zullen maar liefst 20 ton appels geperst worden tot… 12 500 liter natuurtroebel sap – dat is genoeg om 100 badkuipen te vullen. Dit tot grote vreugde van de eigenaars van hoogstamboomgaarden: in plaats van elk jaar een deel van de appeloogst te verliezen krijgen zij nu het sap van hun eigen fruit!

Het Regionaal Landschap organiseert vijf persdagen in de regio: vrijdag 24 september 2010 (Rink, Sint-Pieters-Leeuw), zaterdag 25 september (gemeentehuis, Herne), vrijdag 8 oktober (Waterhof, Gaasbeek-Lennik), zaterdag 9 oktober (parking De Meent,Alsemberg-Beersel) en zondag 10 oktober (Educatief Centrum Paddenbroek, Gooik).

Belangrijk: om fruit te laten persen moet je vooraf inschrijven via 050 78 11 94 of info@houtlandsetuinsappen.be . Dit is enkel nog mogelijk voor de persdag op vrijdag 8 oktober in Gaasbeek want al de andere dagen zijn volgeboekt!

De mobiele fruitpers is een technologisch wondertje dat spoelt, raspt, perst en pasteuriseert. Het gezonde sap wordt afgevuld op vacuüm vaatjes van 5 liter die tot twee jaar ongekoeld bewaren.

Deze fruitpersactie kadert in de provinciale biodiversiteitscampagne ‘Je hebt meer buren dan je denkt’. Met de fruitpers willen we de hoogstamboomgaarden in de streek ondersteunen: eigenaars zijn trots op hun lekkere natuurproduct, en bijzondere soorten zoals de steenuil vinden hier voedsel, nestgelegenheid en rust. Surf naar www.koesterburen.be  of naar de website van je gemeente. Maak kennis met de koestersoorten en doe mee!

Het Regionaal Landschap wil iedereen, ook jou, warm maken voor natuur en landschap. Regionaal Landschap Zenne, Zuun & Zoniën vzw zijn 15 gemeenten en 20 verenigingen voor natuur, landbouw, jacht en toerisme uit het Pajottenland en de zuidelijke Zennevallei. Samen met jou werken we aan natuur en landschap en laten we iedereen genieten van de streek.

Meer info: www.rlzzz.be

%d bloggers liken dit: