SINT-PIETERS-LEEUW / VLAAMS-BRABANT: – Vanaf 1 juli 2010 is België een half jaar voorzitter van de Europese Unie. In die rol heeft ons land veel invloed op de besluiten die de Europese Unie neemt. Het EU-voorzitterschap zal niet onopgemerkt voorbijgaan. De provincie is overtuigd van het grote belang van Europa voor alle Vlaams-Brabanders.

EUtrioDaarom moedigt het provinciebestuur organisaties aan om over de grenzen te kijken. Tien Vlaams-Brabantse organisaties organiseren internationale activiteiten met provinciale subsidies. Het gaat om projecten, zoals bouwkampen, ‘zorgburen’, sport- en speelpleinwerking of het stimuleren van borstvoeding bij tienermoeders. Eén ding hebben de organisaties gemeen: zij gaan allemaal op bezoek in een ander Europees land om er te leren van hun buitenlandse partners of hulp te bieden aan de lokale bevolking.

Organisaties zoals scholen en verenigingen, die een buitenlands project opzetten, kunnen hiervoor maximaal 5.000 euro subsidie krijgen. Dit jaar krijgen tien Vlaams-Brabantse projecten, onder meer uit Diest, Glabbeek, Leuven, Scherpenheuvel-Zichem en Sint-Pieters-Leeuw, deze financiële steun. “Samenwerken met partners en regio’s in andere Europese landen is erg leerzaam. De provincie helpt kleinere spelers om ook hun grenzen te verleggen. Voor veel van deze organisaties betekent de subsidie de eerste stap naar het buitenland“, zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor Europa.

In de oproep 2010 van het subsidiereglement grensoverschrijdende uitwisselingsprojecten, met als thema ‘bestrijding van armoede en sociale uitsluiting’, werd  volgend project uit Sint-Pieters-Leeuw goedgekeurd:

To Frisp – Together, friends in sport (gemeente Sint-Pieters-Leeuw, dienst Stedenbanden)
Sport kan als hefboom dienen voor sociale integratie en het bestrijden van sociale armoede, specifiek voor mensen met een beperking en hun omgeving. In de gemeente Sint-Pieters-Leeuw bestaat zo’n werking al sinds 2006, dankzij de vrijwilligers van FRiS. Zij sporten met kinderen met een beperking: voetbal, boccia, netbal, badminton, basketbal, zwemmen en turnen. Met behulp van de provinciale subsidie gaat de gemeente een zelfde soort sportproject opzetten in Trebisov, een gemeente van 23.000 inwoners in het zuidoosten van Slovakije.

Meer informatie: www.vlaamsbrabant.be/internationalisering.

%d bloggers liken dit: