VLEZENBEEK: – Woensdagvoormiddag werd een voor de streek uniek opstapplatform voor rolstoelen ingehuldigd in de manège Alvaro in Vlezenbeek.
Dit platform werd door de directie van revalidatieziekenhuis Inkendaal gefinancierd om gebruik te maken bij de hippotherapieën.

Dit platform is heel belangrijk voor E.A.T. of Equine Assisted Therapie, een gewaardeerde aanvullende therapie in de revalidatie.

Gaela Crabbe, manège Alvaro – Meike Cuypers, Ergotherapeute - Tessy De Clippeleir, Ergotherapeute en verantwoordelijke hippotherapie

Ergotherapeute , verantwoordelijke hippotherapie/EAT Tessy De Clippeleir : “Sinds jaren behoort de hippotherapie tot één van de therapievormen binnen de revalidatie van kinderen en ook volwassenen.

De nabije infrastructuur van Manège Alvaro is hier dan ook een enorm pluspunt .
Er werd tot 2006 steeds gebruik gemaakt van pony’s van de manege maar omdat continuïteit en vaste structuur voor onze kinderen belangrijk is werd in augustus 2005 het project bij de directie ingediend met het voorstel om eigen therapie paarden aan te kopen. Dit betekent zowel voor kinderen en begeleiders dat er een hechte band en vertrouwensrelatie kan ontstaan die de therapie ten goede komt . Het kind zal gemakkelijker zijn grenzen durven verleggen met een vast “maatje”.
Ook voor de paarden is er dan de vertrouwdheid met het gebruik van de hulpmiddelen , met de verschillende handelingswijzen en procedures , dit maakt het hanteren gemakkelijker en veilig . Een vast bestaande infrastructuur , hulpmiddelen en paarden/pony’s zorgt voor de verhoogde veiligheid.
In Mei 2006 werd Ayla een Haflinger merrie van 16 jaar aangekocht omwille van haar rustige natuur , ontspannen karakter , haar vriendelijkheid en vertrouwen in de mens . Vermits de stap het tempo is tijdens de EAT is een regelmatig staptempo belangrijk . Gezien haar robuuste bouw kan ze gemakkelijk 2 personen op haar rug dragen ( duo-zit : kind en begeleider ).
In augustus 2008 werd ook nog Cupido een kleine rijpony aangekocht voor de kleinere kinderen die wel over een voldoende zelfstandige zithouding ( evenwicht en rompstabiliteit) beschikken. Zowel Ayla als Cupido worden enkele keren per week bereden door valide ruitertjes zodat ze voldoende afwisseling krijgen , naast de weide gang .”

Voor wie?
De Partiële DagHospitalisatie ( ambulante revalidatie voor kinderen ) is een van de 7 afdelingen van revalidatie Ziekenhuis Inkendaal.
Gespecialiseerd in de vroegtijdige behandeling en sociale integratie van kinderen met neurologische aandoeningen. We richten ons op tot de volgende doelgroepen:
– aangeboren en verworven hersenaandoeningen : schedeltrauma’s – hersenletsels tgv zuurstoftekort ( Cerebral Palsy)
– Ontwikkelingsstoornissen – Autisme Spectrum Stoornis , ernstige leerstoornissen
– Stofwisselingsziektes
– Neuromusculaire aandoening
– complexe orthopedische problemen.

Wat is hippotherapie/EAT?
Bij de EAT hanteren we het paard als medium om doelstellingen van velerlei aard te bewerkstelligen. Deze situeren zich zowel op motorisch, sensorisch, sociaal- emotioneel en cognitief vlak. We benaderen de cliënt in zijn geheel, vanuit de holistische visie.
Binnen de partiële daghospitalisatie van het revalidatieziekenhuis Inkendaal wordt de EAT gezien als een aanvullende therapie vorm binnen het kader van de multidisciplinaire aanpak om vooropgestelde doelstellingen vanuit de verschillende disciplines na te streven (ergotherapie, kinesitherapie , logopedie , psychotherapie , conductor)
De meerwaarde van het paard/pony schuilt in de bijzondere plaats die het dier inneemt in detriade met het kind en de therapeut(en).
Paarden /pony’s zijn gevoelige dieren , ze pikken signalen van mensen snel op en vaak sneller dan dat de mens er zich van bewust is ( spiegelfunctie). Ze beschikken daarbij over een uniek driedimensionaal bewegingsaanbod ( tact en ritme in verschillende tempo’s) .
Paarden oefenen een aantrekkingskracht uit op de mens en ze nodigen zowel uit tot aanraking maar zijn ook imponerend door hun grootte en stimulerend om grenzen te verleggen De affectieve relatie en communicatie die ontstaat met het dier is uniek en faciliteren de Het opstapplatform zal voor alle partijen voordelen hebben. Kinderen kunnen meer zelfstandig participeren bij het opstappen , het ergonomisch tillen voor de begeleider en het Het opstapplatform is zodanig ontworpen dat zowel stappende kinderen als kinderen in een rolstoel er vlot gebruik van kunnen maken.

Tessy De Clippeleir : “Tot slot ook een dankwoord voor Gaela , eigenares van Manege Alvaro en haar familie en in het bijzonder haar schoonvader , die ons deze plaats ter beschikking stellen en altijd klaar staan om een hand te helpen of om één of ander klein of groter probleempje op te lossen.”

Na de inhuldiging waarbij de kinderen de linten mochten doorknippen, paard en pony beloont werden met een wortel was er nog een receptie voor de kinderen op het binnenplein van demanège.

revalidatieziekenhuis Inkendaal, Inkendaalstraat 1, 1602 Vlezenbeek (www.inkendaal.be )
manège Alvaro, Smidsestraat 7, 1602 Vlezenbeek. (www.alvaro.be)

Share

2 comments

  1. Proficiat Tessy en collega’s!!!!

    Een prachtig hulpmiddel waardoor jullie zeker een heleboel nieuwe kinderen kunnen bereiken en een kans op hippo geven.

    Hele mooie foto’s ook.
    Als ik kan, loop ik eens langs om dit prachtstuk van nabij te komen bewonderen!

    Groetjes Manou

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: