SINT-PIETERS-LEEUW: – Op 13 maart 2010 vertrekt Guido Devillé voor 14 dagen naar Burkina Faso om er een opleiding voor bakkers op te starten.

Guido Devillé
Guido Devillé

Guido Devillé: “ Dat is via Xchange dat is een organisatie die ontwikkelingslanden steunt, niet materieel maar die mensen naar ginder stuurt om opleiding te geven. Dat kunnen schrijnwerkers of loodgieters zijn en nu zochten ze een bakker. Ik neem dus 14 dagen van mijn verlof op om de mensen ginder te gaan helpen.”

– Hoe zijn ze bij jou terecht gekomen?
Guido Devillé: “ Ik moet zeggen bekend of berucht (lacht). Maar de bakkerswereld is een kleine wereld en iedereen kent iedereen. En ze zochten iemand die ervaring had met opleiding geven. En ja ik heb altijd les gegeven. Ze zochten ook iemand die ervaring had van beroep en die internationaal al wat ervaring had en zo zijn ze bij mij terecht gekomen. Dit is dus het eerste bakkersproject ginder. Met de bedoeling hierna door collega’s nog drie projecten te laten opstarten. “

– Het is ginder vermoedelijk wel een heel andere manier van werken?
Guido Devillé: “ Ik sta in contact met een Vlaming ginder. Ze hebben me al enkele foto’s en grondstoffen doorgestuurd. Als je de foto’s alleen al bekijkt, die mensen werken ginder met middelen die hier al op het stort zouden liggen. Maar het is bruikbaar hé! En ik denk dat het daar op zal neerkomen, dat er creativiteit aan te pas zal komen. “

– Wie ga je precies opleiden?
Guido Devillé: Doordat ik er maar 14 dagen ga heb ik gevraagd om maar 5 bakkers van ginder op te leiden volgens het systeem van trainer – trainer. En dan is het de bedoeling dat zij de kennis doorgeven. En dan misschien in de toekomst kan ik er nog eens terug naar toe gaan om het op te volgen.”

– Moest je voor Burkina Faso ook medische voorzorgen nemen, inspuitingen?
Guido Devillé: “ Koorts, tyfus, malaria pillen moet ik starten de dag voor vertrek en dan hebben ze me nog een inenting gegeven omdat er in de regio een besmettelijke ziekte heerst. En ook omdat ik niet als toerist ga. Ik ga echt bij de plaatselijke bevolking leven.

– Bij wie ga je daar verblijven?
Guido Devillé: “ Bij de molenaar. Dus iemand die daar een bloemmolen heeft. En die man heeft 5 bakkerijen en ze willen het uitbreiden.
En natuurlijk hoe groter het assortiment, hoe groter het succes, hoe meer mensen hij aan het werk kan zetten. Zo zijn er bij elke bakkerij waar het brood gemaakt wordt 25 vrouwen die met manden dat brood uitdragen naar andere dorpen. De molenaar geeft dus aan heel wat mensen werk en werk is voor hen eten! En daarom willen ze ook dit project steunen om die een beetje te helpen zodanig dat nog meer mensen werk hebben.

Ik heb met verschillende firma’s contact opgenomen om witte t-shirts te schenken. Omdat ik gehoord heb van mensen die daar reeds gewerkt hebben in andere beroepen dat je de mensen daar een bepaalde fierheid moet geven. Hier kan ik hen de fierheid geven met een wit potske en een witte t-shirt. En als ze dat dan aan hebben kan ik zeggen kijk ik ga van jullie bakkers maken. Dat zal hen extra motivatie geven.

Ik kijk er zelf ook echt naar uit want het is eens totaal iets anders.
En het ligt in het verlengde van mijn nieuwe job hier bij IPV (Initiatieven voor Professionele Vorming van de voedingsnijverheid) . Namelijk opleidingen creëren voor bakkers hier. Dus ik zal er zelf ook heel wat ervaring bij opdoen en plus ik denk leren relativeren. “

– Het zal dus vooral brood zijn dat je hen daar gaat leren maken?
Guido Devillé: “ja, het is echt het noodzakelijke wat ik hen ga leren. Om je een voorbeeld te geven ze maken daar nu een soort stokbrood en ze bakken dat nu in golfplaten, wat wij dus op ons dak leggen gebruiken zij als bakplaat. “

– Is er veel verschil met hier qua producten?
Guido Devillé: “ Ik heb ook de grondstoffen van ginder laten afkomen zoals de bloem en die dan laten analyseren zodat ik goed weet wat daar is.

De bloem bevat er qua eiwit gehalte minder dan de Belgische tarwe maar de eiwitten die er in zitten zijn beter van kwaliteit. Hierdoor moet het deeg al niet zo lang gekneed worden als deeg dat je in België maakt. Door de analyse weet ik dat nu reeds. Ze werken ginder ook veel met rietsuiker, dus dat weet ik ook, ze gebruiken ook droge gist wat in de warme landen veel gebruikt wordt.
En ijsblokjes! Ik weet niet waar ze die gaan halen maar het schijnt dat er ijsblokjes zijn. Dat is wel nodig want vorige zondag bijvoorbeeld was het ginder 46 graden. Om een goed brood te maken heb je een deegtemperatuur nodig van 26 graden. Dus je moet eigenlijk heel koud gaan werken met ander woorden met ijsblokjes in plaats van water. Maar deze techniek zouden ze reeds toepassen, dus ze zijn toch al op de hoogte van een aantal technieken.“

– Terwijl je in Burkina Faso bent wat ga je er dan na de opleidingsdag doen?
Guido Devillé: “ Terwijl ik er dan toch ben zoals ’s avonds. Ik vermoed dat er veel kinderen zullen rond lopen en ik ga dan proberen om die op een heel eenvoudige manier iets lekkers en mooi te leren maken samen met hen.”

Indien het internet het toelaat zal Guido proberen vanaf 14 maart een dagboek bij te houden op een blog:
http://guido-burkina-fasobakkers.blogspot.com

Share

4 comments

 1. Veel succes toegewenst in Burkina ! ! !
  Naar welke stad ga je?
  Wij waren al enkele keren op bezoek in Garango.
  Ook daar baakt de bakker broodjes in metalen golfplaten (met kleine golven)
  Lekker brood ! !
  Wij bezorgden hem een kneedmacjine maar hij kan die niet gebruiken omdat hij geen electriciteit heeft met drie fasen .
  Goede reis en dat uw onderneming mag lukken!!!

 2. Hi Guido,
  Gelieve u mijn e mail adres door te sturen, wij zoeken een Belgische bakker voor Zuid Afrika !!

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: