opgepast paddenZUUN: – Vanmorgen start Natuurpunt Leeuwse Natuurvrienden vzw met een ‘padden overzet-actie’.

Het natuurgebied “Zuunvallei” in de Kerkhofstraat in Sint-Pieters-Leeuw gaat erop vooruit. Stilaan komen meer natuurlijke planten en dieren terug. Zo ook de amfibiëen zoals kikkers, padden en salamanders.

Mensen uit de omgeving merkten terecht op dat tijdens de padden-trek er verkeerslachtoffers vallen en of er niets kan aan gedaan worden. De echte oplossing is uiteraard een paddentunnel. Maar zover zijn we nog niet. Dit jaar gaat Natuurpunt Leeuwse Natuurvrienden een tijdelijke oplossing opstellen. We zullen over 100 m langs de baan een plastieken afscherming plaatsen en met menselijke hulp de diertjes overzetten. Zo komen ze niet in kontakt met de wagens op de weg.

Het is belangrijk deze dieren te beschermen. Immers ze bestaan reeds miljoenen jaren en hebben het verdwijnen van de dinosaurussen overleeft. Bovendien zijn het goede indicators hoe het met de gezondheid van de planeet is gesteld. Immers ze hebben een uitgebreid contact met vele componenten van onze omgeving, dus hun gezondheid weerspiegelt het gecombineerde effect bij ingrepen in ons ecosysteem. Bijvoorbeeld: als kikkervisjes leven ze in het water, eens volgroeid vertoeven ze gedeeltelijk op het land. Hun vochtige delicate huid is zo dun dat ze erdoor kunnen ademhalen en de eieren (kikkerdril) zonder schaal zijn direct aan land, water en zonlicht blootgesteld. Dus ze geven een goed idee over de lokale toestand van het milieu.

Vanmorgen is Natuurpunt Leeuwse Natuurvrienden  Sint-Pieters-Leeuw begonnen met de plaatsing van de plastieken afscherming in de Kerkhofstraat.
Dagelijks zal ’s morgens en ‘s avonds het traject afgelopen worden en de beestjes manueel overgezet worden en dit tot 3 april .
Verschillende mensen uit de omgeving hebben reeds hun medewerking toegezegd.
Door deze actie wil Natuurpunt Leeuwse Natuurvrienden vzw ook de natuur buiten de natuurgebieden beschermen.

Share

%d bloggers liken dit: