2009-10-22-Erfgoedkaravaan-1
SINT-PIETERS-LEEUW: – Sinds maart 2009 werkt de regio aan een erfgoedconvenant. Nu treden ze met een ‘Erfgoedkaravaan’ naar buiten om de mening van de lokale verenigingen en mensen te bevragen. Fred Gillebert Vrije tijdscoördinator bij de Provincie Vlaams-Brabant kwam samen met freelance specialist Annemie de werking van een erfgoedcel en erfgoedconvenant voorstellen in het gemeentehuis van Sint-Pieters-Leeuw.

Tijdens dit open overleg kamen de wensen en verzuchtingen over het cultureel-erfgoed uit de regio aan bod. In de zaal zaten geïnteresseerden uit Sint-Pieters-Leeuw, Dilbeek, Drogenbos en Pamel. En dit zowel uit heemkundige kringen als gewone mensen met interesse voor eigen erfgoed. Samen werd er in groepjes overlegt en voorstellen geformuleerd.
2009-10-22-Erfgoedkaravaan-3 2009-10-22-Erfgoedkaravaan-4

Vlaanderen telt reeds een kleine twintig erfgoedcellen. Ze voeren een cultureel-erfgoedconvenant uit. In ruil voor een Vlaams financiering engageert een regio zich om haar erfgoedwerking nieuwe impulsen te geven.

De gemeente Sint-Pieters-Leeuw zal vermoedelijk op de gemeenteraad van december zijn reeds gemaakte intentieverklaring bevestigen in een deelname in het ‘intergemeentelijke samenwerkings verband’ dat nodig is om een culturele-erfgoedcel op te richten.

Het Pajottenland en de Zennevallei zullen dus eind dit jaar een aanvraag voor een erfgoedconvenant kunnen indienen bij de Vlaamse regering. In 2010 moet het project dan verdedigt worden en als het project wordt weerhouden kan er in 2011 van start gegaan worden.

Het Cultureel-erfgoedconvenant Pajottenland & Zennevallei is een samenwerking met de gemeentebesturen Beersel – Bever – Dilbeek – Galmaarden – Gooik – Halle – Herne – Lennik – Liedekerke – Pepingen – Roosdaal – Sint-Pieters-Leeuw – Ternat en vzw De Rand voor Drogenbos – Linkebeek en Sint-Genesius-Rode.

Share

%d bloggers liken dit: