BELGIË / SINT-PIETERS-LEEUW: – Enkele weken geleden haalden Clouseau en Peter Van de Veire halsbrekende toeren uit in de lucht boven Sint-Pieters-Leeuw en België. Zanger Koen, gitarist Kris, bassist Vincent en drummer Herman kropen elk met hun instrumenten in een helikopter, gingen de lucht in en brachten dankzij een live link synchroon het nummer Leve België, elk vanuit een andere helikopter. De beelden van het technische huzarenstukje, een wereldprimeur voor een popgroep, waren vrijdag te bewonderen in ‘Peter Live’.

2009-10-16-heli-koenHet idee voor het luchtconcert komt uit de koker van Peter Van de Veire, nooit verlegen om een stunt in ‘Peter Live’: ‘Het Sportpaleis wordt zo langzamerhand te klein voor Clouseau en we vonden dat we van the sky maar eens letterlijk the limit moesten maken. Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad voor we er technisch uit waren, maar het resultaat is nooit gezien. Gelukkig hebben we kunnen rekenen op de bereidwillige medewerking van een heel aantal bedrijven en instanties.’

2009-10-16-heli-tvNooit gezien, inderdaad. Zanger, gitarist, bassist en drummer vlogen elk in een eigen helikopter, maar brachten wel samen een nummer. Koen, Kris en Vincent kregen elk een JetRanger ter beschikking van Heli Service Belgium ( Gaasbeeksesteenweg 140 te Halle)  en om Hermans drum te huisvesten werd zelfs een Ecureuil ingeschakeld.

Spannend was het in elk geval. Om de jongens zo goed mogelijk in beeld te kunnen brengen, vlogen de heli’s met open deuren, en dat aan snelheden tot tweehonderd kilometer per uur.
2009-10-16-heli-4x 2009-10-16-heli5
2009-10-16-heli2 2009-10-16-heli3

2008-11-03-vrt-zendmast_sint-pieters-leeuw

De VRT-zendmast van Sint-Pieters-Leeuw (beheert door Norkring Belgium) zorgde voor de geluidsverbinding met de heli’s zodat het viertal perfect samen kon spelen. Acht camera’s werden ingeschakeld om de spectaculaire versie van Leve België in beeld te brengen. Eentje daarvan stond zelfs geïnstalleerd op de driehonderd meter hoge zendmast.

VRT-chef techniek Peter Duymelinck vertelt:”Ik dacht dat ik alles al gezien had, maar dit is echt wel het strafste wat ik ooit meegemaakt heb.”

Ook voor Koen en Kris was het een onvergetelijke ervaring. Koen: “Je zingt over België, en terwijl je dat doet, vlieg je over het land en zijn mooiste plekjes. Dat is gewoon onvergetelijk. En dan kijk je opzij en dan zie je Herman zitten drummen in een open helikopter!’ Kris: “Ik had nooit gedacht dat het zou lukken. Maar toen we het ook echt voor elkaar kregen, was het kicken van de eerste tot de laatste seconde”

meer info: http://www.een.be/programmas/peter-live

Share

%d bloggers liken dit: