HALLE – SINT-PIETERS-LEEUW: – Onder het waakzame oog van architect Karel Breda uit Sint-Pieters-Leeuw en in aanwezigheid van minister Geert Bourgeois werd in Halle de gerestaureerde Vieringstoren van de Sint-Martinusbasiliek op het Cardijnplein plechtig teruggeplaatst.
2009-08-13-basiliek-Vieringstoren

De grote kraan kon op een kwartier de toren terug op zijn plaats zetten tot opluchting van architect Karel Breda.

Karel Breda
architect Karel Breda

Karel Breda: “ We hadden alles goed voorbereidt en wisten dat het preciesie werk was. Hiervoor waren de juiste werklieden aanwezig om de toren tot op de centimeter juist terug te plaatsen. Maar je hebt natuurlijk de weeromstandigheden niet in de hand en meer bepaald de wind. Dus het bleef een spannende gebeurtenis.”

De 15 de eeuwse toren die 12 ton weegt en 15 meter hoog is werd er vorig jaar in januari afgehaald voor een volledige restauratie. Dat gebeurde op de binnenkoer van de oude post.

Architect Karel Breda: “ We hebben toen het houten timmerwerk als een puzzel uit elkaar gehaald en de goede stukken behouden en aangevuld waar nodig. En daarna hebben we het terug in elkaar gezet met typische middeleeuws vergarings technieken.”

De zesde fase van de restauratie van de basiliek is nu voltooid. Het hoofddak is helemaal klaar.

Share

%d bloggers liken dit: