LENNIK / SINT-PIETERS-LEEUW: – Jongerenatelier Leeuwse Kunstacademie werkt mee aan ontmijningsproject in Tanzania.
2009-06-25-klaprozenvoorvrede_kasteelvanGaasbeek_1

Onder leiding van leerkracht Patrick Crombé ondersteunt het jongerenatelier van de Leeuwse Kunstacademie het project ‘Klaprozen voor vrede’- ze deden dit door het boetseren van enkele tientallen klaprozen in keramiek. De klaprozen worden verkocht tvv Apopo.
Deze kunstwerken zijn te bewonderen en aan te kopen in het kasteeldomein van Gaasbeek , Kasteelstraat 40 te Lennik.
Van 1 juli tot 30 augustus 2009
in het kader van het wandelparcours ‘Hedendaagse beeldende kunst’ van het kunstenaarscollectief Pep-in-Gen.

Het ontstaan van het klaprozen project

2009-06-25-klaprozenvoorvrede_kasteelvanGaasbeek_3-Tijdens een reis doorheen Tanzania werd keramiste Anita Huybens getroffen door het oorlogsleed van de plaatselijke bevolking. De onopgeruimde mijnen in het voormalige oorlogsgebied zorgden voor een ware ravage. Anita besloot om met haar keramiek het Apopo project te steunen, een programma dat ratten opleidt om landmijnen op te sporen.

Klaprozeninstallaties zijn een idea-virus gebleken. Honderden klaprozen voor het goede doel, elks even uniek. Allemaal gemaakt, geschilderd en aangeboden door vrijwilligers. U kan ook een klaproos komen ophalen in het kasteel van Gaasbeek. Met de verkoop van de klaprozen, 50 euro het stuk, kan Apopo ondersteund worden!

Meer info over het klaprozen project

2009-06-25-klaprozenvoorvrede_Anita-HuybensKeramiste Anita Huybens (1949-2008): “Al geruime tijd wilde ik iets doen rond amputatie en het verlies aan mogelijkheden dat daarmee gepaard gaat. Lichaamsdelen kwijtraken en daarmee leren leven… het is pijnlijk en moeilijk, dat weet ik. Een ontmoeting heeft mij geholpen om dit thema te kunnen en te durven bewerken. Op één van mijn Raku-stookdagen vertelde Mic Billet mij over zijn Apopo-project. Samen met een groep ‘bezielers’ werd een methode met ratten ontwikkeld om landmijnen in voormalige oorlogsgebieden op te sporen en onschadelijk te maken. Zo kon voorkomen worden dat de speurders en de lokale bevolking nog verder ledematen werden afgerukt. Dit verhaal viel samen met het amputatpieproject dat reeds lang in mij sluimerde. Het vertaalde zich in het beeld van een klaprozenveld.
Klaprozen doen denken aan de slagvelden van WOI waarbij de lichamen van zovelen aan flarden werden geschoten. Klaprozen doen denken aan de symboliek die de Engelsen er aan geven om er voor te zorgen dat de gesneuvelden niet in de vergetelheid zouden verdwijnen. Klaprozen doen denken aan mijn kindertijd, toen ik voor mijn grootmoeder een ruiker van klaprozen maakte die zij aannam als een geweldig geschenk.”
2009-06-25-klaprozenvoorvrede_kasteelvanGaasbeek_2 Meer info: www.klaprozen.be

%d bloggers liken dit: