VLEZENBEEK: – Prinses Astrid woonde samen met Eerste minister Herman Van Rompuy, de Ministers Rudy Demotte, Veerle Heeren, Frank Vandenbroucke , gouverneur van de provincie Vlaams-Brabant Lodewijk De Witte en burgemeester Lieve Vanlinthout van Sint-Pieters-Leeuw, de Academische Zitting bij van ‘Inkendaal – Koninklijke Instelling vzw’ te Vlezenbeek (Sint-Pieters-Leeuw) naar aanleiding van het 100 jarig bestaan ervan.

2009-05-14-Prinses-Astrid_Inkendaal_a
Prinses Astrid bezoekt Inkendaal in Vlezenbeek

2009-05-14-Prinses-Astrid_Inkendaal_c
In Inkendaal kunnen kinderen en volwassenen terecht voor revalidatie na een operatie of een aandoening.
Deze instelling, opgericht in 1909, droeg lang de naam ‘De Bijtjes’.

Directeur Marc Van Steertegem:” De naam de Bijtjes komt van bij de oprichting door twee jonge meisjes. Die meisjes behoorden tot een vereniging van jonge meisjes van 12, 13 jaar en ze waren zo bezig met de uitbouw van die vereniging, met het zoeken van leden en middelen om hulp te kunnen bieden aan kinderen. Dat ze zelf vonden dat ze zo druk bezig waren als bezige bijtjes en vandaar eigenlijk de naam ‘De Bijtjes’ en die is 95 jaar gebleven. Een 5 tal jaar geleden veranderde de naam in ‘Inkendaal’ daar er nu ook veel volwassenen revalideren. En zo vieren we vandaag 100 jaar! “.

De ‘Bijtjes’ stond bekend als respectievelijk sanatorium, heelkundig instituut, genees- en heelkundig instituut en heeft zich steeds georiënteerd in functie van specifieke noden (rachitis, tuberculose, poliomyelitis, myopathie, niet-aangeboren hersenaandoeningen).

2009-05-14-Prinses-Astrid_Inkendaal_d2009-05-14-Prinses-Astrid_Inkendaal_b

Na een drukke werkdag maakte ook Premier Herman Van Rompuy (Sint-Genesius-Rode) even tijd om nog naar Vlezenbeek te komen en deel te nemen aan de feestelijkheden ter gelegenheid van 100 jaar Inkendaal.
2009-05-14-Prinses-Astrid_Inkendaal_e 2009-05-14-Prinses-Astrid_Inkendaal_f
2009-05-14-Prinses-Astrid_Inkendaal_0 2009-05-14-Prinses-Astrid_Inkendaal_1

Inkendaal heeft ook grootse plannen voor het najaar.
De ziekenhuisschool die zich nu nog in  prefabgebouwen en containers bevindt zal vervangen worden door een nieuwbouw. In september wordt gestart met de bouw van een 5000 vierkante meter grote school met sporthal. Als alles volgens plan verloopt moet deze nieuwbouw binnen twee jaar klaar zijn.

%d bloggers liken dit: