Sint-Pieters-Leeuw / Vlaams-Brabant: – Vandaag start de provincie Vlaams-Brabant een grootschalige promotiecampagne voor taallessen Nederlands in de Vlaamse Rand. De bedoeling is anderstaligen aansporen om Nederlands te leren en hen doorverwijzen naar een geschikte cursus.
Dit gebeurt via de bekendmaking van www.infonl.be, de website van het Huis van het Nederlands Vlaams-Brabant, en hun gratis telefoonnummer 0800 123 00.
Deze campagne gebeurt in samenwerking met de Vlaamse Gemeenschap, vzw de Rand en het Huis van het Nederlands Vlaams-Brabant.
“De campagne richt zich in eerste instantie tot Franstalige Belgen in de Vlaamse Rand”, zegt Tom Troch, gedeputeerde voor Vlaams karakter, “zij vormen immers veruit de grootste groep anderstaligen in de provincie. In tweede instantie richt de campagne zich tot de allochtone inwoners van de provincie. Dus zowel klassieke migranten, als vluchtelingen maar ook hooggeschoolde kaderleden van internationale bedrijven of EU-ambtenaren. Jaar na jaar zien de taalcentra het aantal cursisten Nederlands toenemen. Met deze nieuwe campagne, de twaalfde op rij, willen we als provincie de tendens voortzetten.”
De campagne steunt op drie pijlers. Er worden kleine A3-affiches via de lokale overheidsinstanties, zoals gemeentehuizen, OCMW’s, bibliotheken en werkwinkels verspreid. Deze affiches verwijzen naar de verschillende antennes van het Huis van het Nederlands Vlaams-Brabant.
In gebieden met de grootste concentratie van anderstaligen wordt er via lijnbussen, 43 in totaal gedurende twee weken, en 20m² affiches, 74 in totaal gedurende twee weken, campagne gevoerd om een hoge zichtbaarheid in het straatbeeld te realiseren.
Tenslotte wordt er, huis aan huis, een flyer verdeeld in alle gemeenten van de regio Halle-Vilvoorde en Tervuren.
Het materiaal promoot het gratis telefoonnummer 0800 123 00 en www.infonl.be, de website van het Huis van het Nederlands Vlaams-Brabant. De bellers komen terecht bij telefonisten van het Huis van het Nederlands Vlaams-Brabant, die hen alle informatie over de cursussen in de provincie zullen verstrekken.
De promotiecampagne Nederlands past in het beleid ‘Vlaams karakter’ van de provincie Vlaams-Brabant. De samenwerking met vzw de Rand en het Huis van het Nederlands is mogelijk door de extra financiële inspanningen die de Vlaamse Gemeenschap op het vlak van taalpromotie doet.
“Het uitgangspunt van dit beleid is dat Vlaams-Brabant integraal deel uitmaakt van Vlaanderen waar het Nederlands de voertaal is. Mensen aanzetten om de Nederlandse taal te leren is niet enkel belangrijk voor het Nederlandstalig karakter van de Vlaamse Rand, maar heeft ook tal van maatschappelijke gevolgen. Het zorgt ervoor dat anderstaligen kunnen deelnemen aan het Vlaamse gemeenschapsleven, gemakkelijker in contact kunnen treden met de lokale overheid en zo verhogen ook hun kansen op de arbeidsmarkt”, zegt gedeputeerde Tom Troch.