SINT-PIETERS-LEEUW: – De provincie Vlaams-Brabant en de vzw Streekproducten Vlaams-Brabant huldigen deze week de 54 Straffe Streek Gemeenten waaronder Sint-Pieters-Leeuw.
Straffe Streek Gemeenten zijn gemeenten die voluit de kaart van streek- en hoeveproducten trekken en samen werken aan een lokale voedselstrategie.

Marleen De Kegel, Schepen van Toerisme: “De gemeente Sint-Pieters-Leeuw kiest voluit voor streekproducten en korte keten. Wij zijn fier op onze lokale producenten en promoten hun producten graag bij onze inwoners op recepties en evenementen, via geschenkmanden , op de rozenpicknick en ook op onze markten, jaarmarkten en jaarlijkse korte keten markt.”

Olivier Huygens, Schepen van Land- en tuinbouw: “Achter elk streekproduct zit passie en vakmanschap. En dat proef je. Door te kiezen voor lokale producten ondersteun je bovendien de lokale economie, de boeren en producenten uit onze eigen regio. Het geld dat je besteedt zorgt indirect voor het behoud van werkgelegenheid en stimuleert de groei van kleinere bedrijven in je directe omgeving. Een duurzame investering die met dankbaarheid wordt terugbetaald.

Straffe Streek Gemeenten in Vlaams-Brabant: Aarschot, Affligem, Asse, Beersel, Begijnendijk, Bekkevoort, Bertem, Bever, Bierbeek, Boortmeerbeek, Boutersem, Diest, Dilbeek, Galmaarden, Geetbets, Glabbeek, Gooik, Grimbergen, Haacht, Halle, Herent, Herne, Hoegaarden, Hoeilaart, Holsbeek, Huldenberg, Kampenhout, Kapelle-op-den-Bos, Keerbergen, Kortenaken, Kortenberg, Landen, Lennik, Leuven, Linter, Lubbeek, Meise, Opwijk, Oud-Heverlee, Overijse, Pepingen, Roosdaal, Rotselaar, Scherpenheuvel-Zichem, Sint-Pieters-Leeuw, Steenokkerzeel, Ternat, Tervuren, Tielt-Winge, Tienen, Tremelo, Vilvoorde, Zemst en Zoutleeuw.


De bedoeling van streekproducten is om een rechtstreekse, duurzame relatie tussen producent en consument te bevorderen. Hiermee wordt ook de korte keten bevorderd en de ecologische voetafdruk verkleind. Bovendien stimuleren ze de lokale consumptie”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor streekproducten. “De streekeigen producten vormen een mooi uithangbord voor een gemeente. Zo wordt er kleinschalige recreatie en toerisme ontwikkeld, wat dan weer leidt tot een stimulering van de lokale economie en regionale werkgelegenheid”.

Een Straffe Streek Gemeenten wordt men als men aan een aantal criteria voldoet”, zegt Paul Vleminckx, voorzitter van Streekproducten Vlaams-Brabant vzw. “Zo moet een gemeente de streek-en hoeveproducten zichtbaar maken in het gemeentehuis, streekpakketten als cadeau geven bij gelegenheden en deze gebruiken in de dagelijkse werking, bijvoorbeeld als drank in het gemeentehuis of bij recepties. Ze moeten de streek- en hoeveproducten ook promoten en ondersteunen. Dat kan door de publicatie van een artikel in hun magazine of de organisatie van een boerenmarkt”.

Ontdek meer van Sint-Pieters-Leeuw nieuwssite

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder