SINT-PIETERS-LEEUW: – Natuurpunt, Leeuwse Natuurvrienden hebben zaterdagvoormiddag plastic schermen en emmers geïnstalleerd in de Hoogstraat. Die moeten de amfibieën beschermen tijdens hun jaarlijkse voorjaarstrek. Padden, kikkers en salamanders gaan in het voorjaar massaal op zoek naar een poel waar ze hun eitjes kunnen leggen.

Amfibieën verblijven in de winter niet in het water, maar houden een winterslaap verstopt onder bladeren en takken of in de grond.
In de loop van februari ontwaken amfibieën zoals padden, kikkers en salamanders uit hun winterslaap en trekken ze massaal naar beken en poelen om zich voort te planten en eitjes af te zetten.
Tijdens hun tocht moeten ze vaak een straat of een weg oversteken en lopen de padden en kikkers een groot risico om overreden te worden. Met paddenoverzetacties helpt Natuurpunt de amfibieën om hun geboortepoel veilig te bereiken.
Via de schermen worden padden naar emmers geleid. Die ledigen de vrijwilligers dagelijks aan de overkant van de straat, zodat de dieren veilig hun tocht kunnen voortzetten. Vorig jaar werden 150 Alpenwatersalamanders, 300 Watersalamanders, zo’n 400 Bruine kikkers en 700 Padden door Natuurpunt, Leeuwse Natuurvrienden veilig naar de overkant gebracht.

Vanaf nu wordt de afscherming tot eind maart ’s avonds en ’s morgens nagekeken en de diertjes de straat overgezet.
Ook hier alle hulp welkom! Meld je via leeuwse_natuur@yahoo.com

Deze slideshow vereist JavaScript.

Uitkijken dus om met de wagen geen kikkers, padden of salamanders te overrijden.
Tip: vertragen op aangeduide trek-zones spaart ook al veel diertjes! De luchtverplaatsing van snelrijdende auto’s maakt immers veel slachtoffers (dus niet alleen de autobanden).

Ontdek meer van Sint-Pieters-Leeuw nieuwssite

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder