SINT-PIETERS-LEEUW: – Vandaag 28 oktober was het weer paasbloemen planten geblazen voor de Leeuwse Cultuurraad. Meer dan twintig vrijwilligers waren present in het domein de Viron om 3500 bloembollen aan moeder aarde toe te vertrouwen. Langsheen de Joseph Depauwstraat en in het domein de Viron zelf verwachten we een kleurrijke lente in 2024.


Voorzitter Hubert Avaux:”Ik ben zeer trots op deze meer dan 30 jaar oude traditie. Dit jaar was er bovendien een zeer goede samenwerking tussen gemeentebestuur en ANB. Nieuw is dat op verzoek van ANB naast paasbloemen ook andere lentebloeiers gepland werden. Verheugend is ook het stijgend aantal vrijwilligers. De vzw (T)rots kwam ons dit jaar meer dan een handje toesteken zodat de klus in minder dan twee uur geklaard was. Tijdens een gezellige broodjesmaaltijd achteraf werden reeds plannen gesmeed voor oktober 2024.”

Deze slideshow vereist JavaScript.

Paasbloemen aan gedenksteen markies Paul Arconati-Visconti
In de marge van de beplanting met bloembollen van het voorplein van het Landhuis de Viron door de Cultuurraad van Sint Pieters Leeuw ,zijn er ook nog enkele bloembollen geplant naast het mooie kerkje van Vlezenbeek waar vorig jaar al 3500 bollen geplant werden. Met deze planting voor zijn gedenksteen brengen we de markies Paul Arconati-Visconti in herinnering.
Paul Arconati-Visconti was een excentrieke man die in 1800 burgemeester van Brussel geweest is en die ook een grote bewonderaar was van Napoleon, waarvoor hij de triomfboog in het kasteelpark gebouwd heeft in 1806.De markies heeft ook enkele geschriften nagelaten waaronder een plan voor wereldvrede, wat in deze tijden van nut kan zijn.

Pieter De Ridder: “Paul Arconati-Visconti verdient onze bloemen omdat hij veel voor de bevolking van Vlezenbeek en Gaasbeek gedaan heeft en omdat hij kunstenaars en wetenschappers financieel geholpen heeft. Hij heeft in Gaasbeek ook een school opgericht voor sociaal achtergestelde jongens en in Vlezenbeek heeft hij de renovatie van de kerk betaald.Op het einde van zijn leven vertoonde Paul bizar en mystiek gedrag. Hij had geen kinderen en wou begraven worden naast de kerk van Vlezenbeek. Toen hij zijn einde voelde naderen kocht hij zijn eigen doodskist, en gebruikte die om erin liggend te mediteren. Hij begon ook met zijn handen zijn eigen graf te graven naast de kerk, waar nu de bloembollen staan. Dagelijks werd de put wat groter ,maar op een dag moest een kerkganger dringend een grote boodschap achterlaten en vond niets beter dan die put. Toen Paul ’s anderendaags verder kwam graven en de vuiligheid aantrof besloot hij maar om zich in Gaasbeek te laten begraven.
Volgende lente ,wanneer de bezoekers van het kasteel van Gaasbeek voor het eerst zullen kennismaken met de nieuwe kamer ter ere van Paul-Arconati zullen in Vlezenbeek enkele gele paasbloemen aan hem herinneren en zal de hosta die nu met Allerheiligen de plaats siert, opnieuw uit de grond komen : de plant heet ‘Pauls’Glory’.

%d bloggers liken dit: