VLAAMS-BRABANT – Persbericht:
– De nationale partijraad van het Vlaams Belang heeft de eerste plaatsen van de Vlaams-Brabantse lijsten voor de komende parlementsverkiezingen goedgekeurd. Klaas Slootmans (40) uit Beersel trekt de lijst voor het Vlaams Parlement. Nieuwkomer Britt Huybrechts (24) voert de Kamerlijst aan.

Dat laatste is opmerkelijk, aangezien het lang uitkijken was wie Dries Van Langenhove zou opvolgen als lijsttrekker in de centrumprovincie. Huybrechts die in Leuven woont is historica van opleiding (KUL) en leerkracht geschiedenis en aardrijkskunde in het middelbaar onderwijs. Als voormalig praeses van de Leuvense afdeling van het Vlaamsgezinde Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond (KVHV) ziet het Vlaams Belang met Huybrechts een veelbelovende figuur uit de Vlaamse Beweging die de rangen komt versterken.

Huybrechts was eerder actief bij N-VA maar trok daar de deur achter zich dicht na de teleurstelling van de Zweedse regering. “De kracht van verandering is vooral de kracht van ontgoocheling gebleken”, aldus Huybrechts. “Zolang de N-VA verwacht dat er binnen een Belgisch kader fundamentele verandering kan komen op vlak van migratie, justitie, energie en belastingen zal ze van een kale reis blijven terugkomen. Alleen door de Vlaams-nationale handen in mekaar te slaan, is er verandering mogelijk”.

Net als Slootmans heeft Huybrechts een communautair profiel. “Door de nabijheid van Brussel begint Vlaams-Brabant steeds meer op de hoofdstad te lijken. Het behoud en het versterken van het Vlaams karakter van onze regio is voor mij dan ook zonder meer prioritair”, klinkt het.

Grootste groeimarge
Slootmans, afkomstig uit de Vlaamse Rand, schermt als voornaamste prioriteit met een vuistdik noodplan voor de Vlaamse Rand. Want die staat volgens de lijsttrekker onder loodzware druk. “Zonder beleidsommekeer worden de Vlamingen een minderheid in eigen streek”, klinkt het bezorgd.
Slootmans is Master in de Politieke Wetenschappen en was van 2011 tot 2019 nationaal woordvoerder voor achtereenvolgens Bruno Valkeniers, Gerolf Annemans en Tom Van Grieken. In mei 2019 raakte hij met 18.567 stemmen verkozen in het Vlaams parlement. Een mandaat dat hij als lijsttrekker hoopt te kunnen verlengen. De ambities van de Beerselaar liggen hoog. “In Vlaams-Brabant is de groeimarge voor het Vlaams Belang het grootst van heel Vlaanderen. We moeten ook hier de grootste partij worden zodat ze niet meer om ons heen kunnen”.

Opvallende nieuwkomer
Naast de lijsttrekkers werden ook enkele andere namen bekendgemaakt die de partij naar het parlement wil sturen. Zo mag het Vlaams Belang met Kurt Moons een belangrijke figuur uit de ondernemerswereld verwelkomen. Moons die op de tweede plaats staat voor de Kamer, was onder meer ceo bij Brantano, Flamant en Euro Shoe Group (het bedrijf achter Bristol en Shoe-Discount). Hij wordt gevolgd door kamerlid Katleen Bury uit Lennik op plaats drie en kamerlid Joris De Vriendt op plaats vier.

De Vlaamse lijst wordt vervolledigd door Vlaams parlementslid Suzy Wouters (Scherpenheuvel), gevolgd door voormalig Brussels parlementslid Frédéric Erens (Keerbergen) en Vlaams parlementslid Jan Laeremans (Grimbergen).

%d