ZENNEVALLEI: – De politiezone Zennevallei heeft op één week tijd drie personen aangehouden die verdacht worden van fietsdiefstallen.

Zo werd op dinsdag 1 augustus aan het station van Halle een man aangehouden voor een heterdaad diefstal van een fiets. Een alerte buurtbewoner merkte de feiten op en alarmeerde de politiediensten. De man wordt op basis van camerabeelden in verband gebracht met zo’n tiental andere fietsdiefstallen. Een week later kon de politiezone tijdens een politieactie twee andere verdachten aanhouden die een plooifiets stalen in de fietsenstalling van de Colruytsite Wilgenveld in Halle. Camerabeelden linken de verdachten aan eerdere diefstallen van steps in dezelfde site en een fietsdiefstal in Lot.

Op dinsdag 1 augustus rond 18 uur kreeg de politiezone de melding van een fietsdiefstal aan het station van Halle door twee verdachten. Bij aankomst aan het station troffen de inspecteurs geen verdachten maar wel een rugzak aan met materiaal zoals een slijpschijf, een hamer en schroevendraaiers. Blijkbaar hadden twee personen de plaats net verlaten, elk in andere richting. De politie zette de achtervolging in en kon een verdachte aanhouden. De tweede verdachte werd niet meer aangetroffen. De verdachte maakt deel uit van een duo dat reeds op de radar stond van de politiezone. Door middel van camerabewaking aan de fietsenstalling en het station worden ze gelinkt aan zo’n tiental feiten, voornamelijk diefstal van elektrische fietsen en de batterijen ervan. De verdachte werd voorgeleid voor de onderzoeksrechter en blijft aangehouden. De politie voert verder onderzoek.

Tijdens een politieactie op dinsdag 8 augustus kon de politiezone twee verdachten aanhouden. Een bewakingsmedewerker van de Colruytsite Wilgenveld in Halle merkte op dat twee personen een plooifiets uit de fietsenstalling ontvreemden. Verschillende politieploegen die bezig waren met een ANPR-actie kwamen ter plaatse maar de verdachten waren niet meer aanwezig. Na een uitgebreide zoekactie konden de twee verdachten uiteindelijk ter hoogte van de Misiabrug aan het station van Halle aangetroffen worden met de plooifiets en een mountainbike (die vermoedelijk ook gestolen werd). De twee verdachten worden gelinkt aan een diefstal van steps in dezelfde Colruytsite op woensdag 2 augustus en een fietsdiefstal in het industriepark in Lot op 1 augustus. Deze verdachten werden via de snelrechtprocedure gedagvaard door het parket, en zullen op 26 oktober ’23 verschijnen voor de correctionele rechtbank.

Het is al de derde keer deze zomer dat de politiezone een fietsdief arresteert. Zo werd op 26 juni een man aangehouden die verdacht werd van 8 (elektrische) fietsdiefstallen en steps. Ook hier werd de verdachte voorgeleid voor de onderzoeksrechter en werd zijn aanhouding tot op heden verlengd.

De laatste jaren werden door de politiezone Zennevallei en de lokale besturen Halle, Beersel en Sint-Pieters-Leeuw heel wat inspanningen geleverd om fietsdiefstallen aan te pakken, o.a. door de plaatsing van camerabewaking aan fietsenstallingen. De lokale recherche doet steeds haar best om deze camerabeelden snel te verwerken om verdachten in beeld te brengen, te vatten en te linken aan feiten. Dit met de nodige aanhoudingen en veroordelingen tot gevolg. Jammer genoeg stelt de politiezone vast dat de gestolen fietsen in veel gevallen onvindbaar zijn, vermoedelijk worden ze vrij onmiddellijk na de diefstal verkocht. Desondanks adviseert de politie om fietsen steeds te laten graveren zodat de identificatie van de eigenaar mogelijk is indien de fietsen toch worden teruggevonden.

%d