SINT-PIETERS-LEEUW: – In de nacht van 24 op 25 januari 2023 om 2.40 uur werden de verantwoordelijken van de gemeente op de hoogte gebracht dat één van bussen waarmee de leerlingen van klas 6LA van Den Top een ongeval heeft gehad op de autosnelweg in Duitsland.

De chauffeur is lichtgewond maar stelt het goed en is voor verzorging kortstondig naar het ziekenhuis gebracht. Alle kinderen werden medisch gecheckt door de Duitse hulpdiensten.
Er zijn geen gewonden bij de kinderen. Iedereen stelt het goed.
De kinderen worden op dit moment opgevangen in een sporthal. Een andere bus is onderweg om hen veilig naar huis te brengen.
De kinderen zullen nog eten in de sporthal en vertrekken rond 13 uur terug naar België.
Verwachte aankomst is circa 20 uur. De ouders worden om 17 uur via aparte kanalen op de hoogte gebracht van het juiste aankomstuur.
De gemeente voorziet psychologische ondersteuning voor zowel de kinderen als de ouders. Zo zullen bijvoorbeeld de nodige hulpverleners aanwezig zijn bij aankomst van de bus.

De leerlingen van Wegwijzer uit Ruisbroek zitten in een bus, die voorop reed op het moment van het ongeval. Zij zullen omstreeks 9 uur aankomen in Ruisbroek. De leerlingen van Populiertje en klas L6B van Den Top zaten in een bus die op een zekere afstand van de betrokken bus reed. Op deze bus werden de kinderen van de bus die bij het ongeval betrokken was in eerste instantie opgevangen. Zij krijgen een ontbijt in de sporthal waar ze worden opgevangen en vertrekken omstreeks 7.30 uur opnieuw richting Sint-Pieters-Leeuw.
De voorlopig verwachte aankomsttijd is omstreeks 14 uur in de namiddag.
De ouders worden tegen 12 uur op de hoogte gebracht van het juiste aankomstuur via aparte kanalen.

Samengevat:
– De leerlingen van Wegwijzer komen op de afgesproken plaats toe om 9 uur
– De leerlingen van ’t Popliertje en klas 6B van Den Top worden verwacht op de afgesproken plaats omstreeks 14 uur
– De leerlingen van 6A van Den Top worden verwacht omstreeks 20 uur op de afgesproken plaats.

Deze slideshow vereist JavaScript.

S. Weber, Woordvoerder Kreisfeuerwehrverband Erlangen-Höchstadt:
Een volgeboekte reisbus is in de nacht van woensdag 25 januari op een stilstaand voertuig ingereden op de Bundesautobahn 3 thv de bouwwerf tussen knooppunt Mühlhausen/Wachenroth en de rustplaats Steigerwald richting Würzburg.
Om 2.26 uur ging het alarm af voor brandweer en hulpdiensten. Een volledig bezette personenbus zou tegen een bouwplaatsvoertuig zijn gebotst. Op de hulpplaats werd een dubbeldekker personenbus uit België, bezet met kinderen en adolescenten, aangetroffen op de tweebaansweg thv het bouwterrein, die duidelijk om tot dusver onbekende redenen een stilstaande vrachtwagen en een aanhangwagen voor verkeersleiding raakte. Na onderzoek bleek niemand in de staande vrachtwagen te zitten.
De bijna 65 passagiers van de verongelukte bus hadden veel geluk. Het voertuig raakte zwaar beschadigd rechts vooraan, maar gelukkig zat daar niemand. In totaal raakten zes mensen lichtgewond, waaronder vijf van de kinderen aan boord. De noodmanager zei dat dit schaafwonden waren. Ook de bestuurder van de personenbus raakte slechts lichtgewond en werd naar een nabijgelegen ziekenhuis vervoerd. De brandweer beveiligde de plaats van het ongeval, hoewel het verkeer door de blokkade al tot stilstand was gekomen.
Het medisch team zorgde voor de waarneming van alle betrokkenen. Een spoedarts, vier ambulances, en de hulpgroep ondersteuning van het BRK Adelsdorf en de noodhulpgroep Transport van het BRK Höchstadt/Aisch kwamen bij. De leidinggevende hulpdienst coördineerde de medische bevoorrading en ondersteuning ter plaatse.
Een andere bus die tot de reisgroep behoort, maar niet betrokken was bij het ongeval, werd gebruikt voor kort verblijf van de overgebleven passagiers in de warmte.
In de Aischgrundhalle in Adelsdorf werd een accommodatie voor de betrokken gewonden georganiseerd.
Deze zijn deels met een vervangend busje daar naartoe gebracht. De snelweg was enkele uren in beide richtingen afgesloten. De Autobahnmeisterei leidde het verkeer van de snelweg bij de vorige uitritten om. Na bijna drie uur zat de missie voor de brandweer erop. De brandweer Mühlhausen, Wachenroth en Höchstadt/Aisch werd gebruikt, evenals de wijkbrandinspectie met in totaal bijna 40 task forces.” – www.facebook.com/kfverh

Thomas Heideloff, Hoofd hulpdiensten Bayerisches Rotes Kreuz Erlangen-Höchstadt
De buschauffeur raakte lichtgewond bij de botsing en werd met de ambulance naar een nabijgelegen ziekenhuis gebracht. Vijf kinderen met lichte verwondingen werden door het ambulancepersoneel en de spoedarts van BRK Höchstadt en door het JUH Schlüsselfeld verzorgd, maar hadden geen ziekenhuis nodig.
De snelle reactiegroep van het BRK Adelsdorf heeft de opdracht gekregen om daar een zorgcentrum in de zaal op te richten en heeft dit uitstekend uitgevoerd. Zo werd een deel van de sportschool voorzien van tafels en stoelen, gymmatjes ontworpen als slaapplaatsen. Aan de getroffenen werden warme en koude dranken verzorgd, evenals de mogelijkheid om te ontbijten.
De tweede bus van de Belgische studentengroep werd daarna voorzichtig naar de rustplaats Steigerwald gereden. Daar werd een deel van de kinderen overgenomen door het ploegvervoer van de brandweer en het Rode Kruis, die naar Adelsdorf reden. Eindelijk kon de bus ook met de rest van de jongeren over de landwegen naar Adelsdorf gereden worden.
In de Aischgrundhalle was eerst thee en koffie of mineraalwater voor alle deelnemers, daarna een ontbijt met broodjes, worst, kaas en Nutella.
Daarna kon de tweede bus zijn reis naar België verder zetten. De kinderen uit de eerste bus blijven in de hal totdat er een vervangend busje van het reisbedrijf komt, en ze worden ‘s middags voorzien van warme maaltijden.
Zoals gebruikelijk werkten alle betrokken autoriteiten en organisaties ter plaatse op hun beste manier samen om het ongeval en de gevolgen te beheersen.
Onze speciale dank aan de kameraden van de BRK hulpdiensten en de hulparts, de hulpgroep ondersteuning van het BRK Adelsdorf onder leiding van Bettina Pöschl en Marco Krauß met hun hulpdiensten, de snelle inzetgroep Transport van het BRK Höchstadt, de brandweermannen uit Mühlhausen, Wachenroth, en Höchstad, de wijkbrandinspectie ERH, de verkeerspolitie inspecteur ectie Erlangen en de firma Bauerreiß.
Uitstekend is de samenwerking met de gemeenschap Adelsdorf en Karsten Fischkal de burgemeester, evenals zijn medewerkers. Hartelijk dank voor het verzorgen van de Aischgrundhalle. Ook willen we graag de lokale bakkerij, de voedselmarkt en de overige deelnemers bedanken, evenals het geïntegreerde hoofdkantoor in Neurenberg.
In totaal werden 50 vrijwillige brandweermannen, evenals 25 BRK en JUH ingezet.

UPDATE 13 uur: – De gemeentelijke veiligheidscel kwam samen om 11.30 uur om een update te maken.
“De bus met leerlingen uit Wegwijzer is deze morgen goed toegekomen en de kinderen stellen het goed. De bus met de leerlingen van ‘t Populiertje en leerlingen van 6B uit Den Top zal in de late namiddag toekomen. Alle leerlingen en leerkrachten stellen het goed.

In de loop van de avond zal ook de bus toekomen met de leerlingen van 6A uit Den Top. Ook deze leerlingen en leerkrachten stellen het goed en de ouders zullen verwittigd worden van zodra er zicht is op het uur van aankomst.

Op advies van psychosociale hulpverlening is er morgen geen school voor de betrokken kinderen. De kinderen waarvoor geen opvang is, kunnen wel naar school komen. Voor hen zal er opvang voorzien zijn. Vrijdag zal de schooldag aangepast worden zodat de kinderen per klas in gesprek kunnen gaan.”

De directie en de gemeente communiceren regelmatig met de ouders via onze interne kanalen zodat ze goed op de hoogte worden gehouden.
De gemeentelijke veiligheidscel komt opnieuw samen om 17.30 uur. Nadien wordt een nieuwe communicatie opgesteld.

UPDATE 19 uur: De gemeentelijke veiligheidscel is opnieuw samengekomen om 17.30 uur.
De kinderen van ’t Populiertje en de kinderen uit 6 B van Den Top zijn ondertussen veilig en wel thuis.
De leerlingen van 6 A uit Den Top zijn op dit moment nog onderweg. Het uur van aankomst werd via aparte kanalen aan de ouders meegedeeld.
We zijn opgelucht dat alle kinderen en alle leerkrachten veilig en ongedeerd zijn.
Zoals reeds gecommuniceerd werd, zal er morgen geen school zijn voor de betrokken leerlingen. Er zal wel opvang zijn en een psychosociaal team zal de hele dag stand-by staan. Ook de komende dagen zal de nodige aandacht besteed worden aan psychosociale hulp en ondersteuning.
De gemeentelijke veiligheidscel komt opnieuw samen op maandag 30 januari om 13 uur in het kader van de nazorg en voor eventuele latere communicatie.

2020-02-09 Inhuldiging nieuwe sporthal en lokalen Den Top (1)UPDATE – 30 januari:– De gemeentelijke veiligheidscel is opnieuw samengekomen om 13.00 uur.
We peilden naar de psychosociale toestand van kinderen, leerkrachten en ouders.
Wij zijn verheugd dat de terugkeer van de kinderen vlot en veilig verlopen is. Wij kregen van meerdere ouders te horen dat zij tevreden waren over de communicatie. Vrijdag hebben de gesprekken met de kinderen plaatsgevonden. Zij waren voornamelijk positief en het waren vooral de leuke herinneringen die boven kwamen. Daar trekken de leerkrachten zich aan op. Ook de chauffeurs stellen het goed.
De samenwerking met de busmaatschappij is eveneens goed verlopen en zij hebben in deze noodsituatie efficiënt gehandeld. De zaakvoerder en de tweede chauffeur waren ook aanwezig op de gemeentelijke veiligheidscel.
Permanentie voor psychosociale ondersteuning blijft beschikbaar tot en met vrijdag.”

%d bloggers liken dit: