SINT-PIETERS-LEEUW: – Gemeente gaat gifvrij ratten vangen en start daarvoor in mei met een proefproject van 5 boxen.

Wie denkt dat het vangen van ratten een middeleeuws ambacht was om de pest te bestrijden, vergist zich. Verschillende studies tonen aan dat rattenbestrijding d.m.v. gif niet altijd het gewenste resultaat heeft. Om de rattenpopulatie in onze gemeente op een efficiënte manier te bestrijden, wordt door de gemeente  voorgesteld om te werken met een Vlaamse innovatie rond het slim en efficiënt gifvrij bestrijden van ratten.
De box bestaat uit twee verdiepingen. Op de eerste verdieping staat een bakje met eten voor de ratten, een mengeling van pompoenzaden, geroosterde hazelnoten en suikers.
De ratten moeten een trapje op om het voedsel te bereiken. Ze weten echter niet dat ze op een luikje trippelen dat vanop afstand kan worden opengeklapt. In de box zitten sensoren die aangeven hoeveel ratten de box bezoeken. Als ze beseffen dat het veilig is, is het een komen en gaan van ratten. Op dat moment wordt het systeem op ‘vangen’ gezet. De ongelukkige rat komt onderaan terecht in een bad gevuld met een verdovend middel. Ze sterft als het ware een pijnloze dood, in ieder geval te verkiezen boven een klem of een traagwerkend vergif. Via een app op hun smartphone worden de rattenvangers van de vangst verwittigd.

In mei start Sint-Pieters-Leeuw met een proefproject van 5 boxen. Eén van de locaties worden de lokalen van Chiro Snoopy.

Bart Keymolen, schepen van Openbare ruimte: “Deze slimme rattenval blijft de intelligente ratten steeds een stapje voor. Deze intelligente beestjes hebben de traditionele vangsystemen meestal snel door. De bestrijding van dit ongedierte is hierdoor een moeilijke opdracht. Een bijkomend voordeel van het nieuwe systeem is dat we online kunnen monitoren hoe groot de plaagdruk effectief is op de gekozen locatie. De stap in de richting van het gifvrij bestrijden is mooi meegenomen.

An Speeckaert, schepen van Dierenwelzijn: “Op dit ogenblik gebruiken wij gif om ratten te bestrijden. Dit is vrij arbeidsintensief en mogelijk ook weinig effectief. Er komen steeds meer meldingen vanuit de bewoners rond rattenoverlast. Wij kunnen daarbij ook, om evidente redenen, niet achterhalen hoeveel ratten door het gif werden gedood.
Als gemeente zijn wij ook niet gelukkig met het gifgebruik op het openbaar domein, aangezien er veel doorvergiftiging naar andere diersoorten kan optreden.
Wij willen nu een systeem uitproberen om gifvrij ratten te bestrijden. Indien dit systeem doet wat het belooft en dus op een efficiënte manier de rattenoverlast aanpakt, zullen wij dit systeem uitbreiden naar de ganse gemeente.”

%d bloggers liken dit: