RUISBROEK: – De provincie Vlaams-Brabant en de gemeente Sint-Pieters-Leeuw gaan de Lotbeek en Oude Gracht in Ruisbroek opwaarderen. De bedoeling is te zorgen voor een betere structuurkwaliteit van deze beken, meer natuurlijke buffercapaciteit in de vallei, meer natuur én een Lotbeekpad dat verbonden wordt met de woonwijken in Ruisbroek. De provincie duidde het studiebureau Antea aan om de technische plannen uit te werken.

Beter beekkwaliteit en verbinding met woonzone
De Lotbeek en de Oude Gracht zijn zijrivieren van de Zenne.
In de omgeving van Ruisbroek wordt de Lotbeek eerder ervaren als een waterloop met weinig natuurwaarden en een matige waterkwaliteit”, weet Bart Nevens, gedeputeerde voor waterlopen.
De Lotbeek is tegelijk ook een scherpe grens tussen de woonwijken van Ruisbroek en de achterliggende open ruimte.
Er zijn amper verbindingen en aangename wandelpaden. Dit willen we veranderen”, zegt Ann Schevenels, gedeputeerde voor ruimtelijke planning. “In de plannen zal ook een pad aan de Lotbeek en bruggetjes als verbinding met de woonwijken worden voorzien.”

Bart Keymolen, schepen van openbare ruimte, Groen en Waterbeheersing: “De opdracht is heel concreet om technische plannen uit te werken voor de Lotbeek en Oude gracht in het openruimtegebied achter Ruisbroek tot aan de bedrijvenzone Laekebeek. De scoop is ruimer dan het profiel van de beek zelf, juist om deze eventueel te kunnen, deels herleggen. We moeten ook rekening houden met aspecten zoals de plannen van VMM ivm het ontwikkelen van overstromingsgebieden (voor de Zenne), ruimte voor een pad , ruusbroechuis,… . Daarom is het projectgebied zelf ruim: het gehele openruimtegebied achter Ruisbroek tot aan de R0.
De opdracht is in die zin ruim opgevat dat ook een verplaatsing van de Lotbeek meer richting de open ruimte en van de bewoning weg, onderdeel van scenario onderzoek is. Op basis van scenariokeuze worden dan de technische plannen opgemaakt.
Een verplaatsing, die ook een hermeandering mogelijk maakt en bredere oeverzones, zal sowieso allicht maar voor delen van de Lotbeek mogelijk zijn.”

De provincie Vlaams-Brabant stelde het studiebureau Antea aan om de technische plannen te ontwerpen. In de plannen moet er ruimte zijn voor een meanderende Lotbeek, ecologische oeverzones en wandelpaden. Dit moet ook leiden tot een herstel van het natuurlijk overstromingsgebied van de waterloop.
Er zal ook aandacht besteed worden aan de linkeroever. Deze grenst op bepaalde plaatsen aan de achterliggende tuinen.
Het studiebureau krijgt twee jaar de tijd om de plannen op te maken.

Er worden ook participatiemomenten voorzien voor de inwoners van Ruisbroek”, zegt Jan Desmeth, burgemeester van Sint-Pieters-Leeuw. “We scharen ons achter de doelstellingen van het plan en zullen de uitvoering hiervan mee ondersteunen.”

Deel van groter plan voor vallei van de Zennebeemden
De studie kadert in de bredere plannen voor een aanpak van de Zennebeemden van het strategisch project Zennevallei. Dit is een samenwerking tussen de provincie Vlaams-Brabant, de gemeenten Sint-Pieters-Leeuw, Drogenbos, Beersel en Halle en het Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei.

Er zijn financiële middelen en ondersteuning voorzien via het landinrichtingsplan voor de ‘vallei van de Zennebeemden’ en de Blue Deal van Vlaams minister Zuhal Demir.

1 comment

  1. Dit is een zeer positief initiatief waar ik al jaren op wachte, als inwoner van Ruisbroek( reeds 65j.)
    Het achtergedeelte van Ruisbroek in de voksmond “den bempt” kende ik reeds als kind, als overstromings gebied .
    Dit deel leent zich uitstekend om een.verplaatsing van de laekebeek en te laten merianderen.
    Ook zou ik daar een eigen waterzuiverende rietaanplantingen voorzien .
    Hopelijk mag ik het nog meemaken en als lid van de provinciale visserijcommissie Vlazms Brabant, er vis uit te zetten alsook paling .

    Met vriendelijke Vlaamse groeten .

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: