BRUSSEL / REGIO:  – Met de Brupass XL zal je vanaf 1 februari 2021 niet alleen in, maar ook rond Brussel met één enkel vervoerbewijs gebruik kunnen maken van trein, bus, tram en metro.


Na goedkeuring door de verschillende regeringen lanceren NMBS, De Lijn, TEC en de MIVB een nieuw productengamma dat toegang biedt tot alle openbaarvervoermiddelen in een uitgebreide zone rond Brussel.

Tot nu toe was de perimeter beperkt tot het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Vanaf 1 februari 2021 kunnen de reizigers dankzij de nieuwe BRUPASS XL-tickets en -abonnementen met één enkel ticket en met een gemeenschappelijk tarief gebruikmaken van trein, tram, bus en/of metro in een uitgebreide perimeter van 11,5 km rond de 19 Brusselse gemeenten (met uitzondering van de luchthaven). De BRUPASS vervangt de MTB- en JUMP-vervoersbewijzen binnen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Harmonisatie van de tarieven zal niet alleen het gebruik van het openbaar vervoer vereenvoudigen, maar ook het aanbod uitbreiden en de kosten van intermodaliteit voor de gebruiker verlagen.

De BRUPASS XL-zone
De BRUPASS XL-zone omvat de huidige zone van Brussel (de voormalige “MTB-zone”) en de uitgebreide zone.
Op het plan (10 MB) staat de Brupass-zone in het blauw aangeduid. De Brupass XL-zone staat in het rood. Alle haltes die tot de Brupass XL-zone behoren, worden er ook op aangeduid met een rood icoon.
Een zone die bediend wordt door bijna 1.400 treinen per dag, met 52 stations en ruim 2.800 bus-, tram- en metrohaltes

Voor de treinritten betekent dit dat de huidige zone – die wordt gedekt door de 35 Brusselse stations – wordt uitgebreid met 17 stations: Beersel, Buda, Diegem, Dilbeek, Groenendaal, Groot-Bijgaarden, Hoeilaart, Holleken, Linkebeek, Lot, Nossegem, Ruisbroek, Sint-Genesius-Rode, Sint-Martens-Bodegem, Vilvoorde, Zaventem en Zellik.

Voor de TEC zal het aantal bediende haltes stijgen van 73 tot 121, ofwel 48 bijkomende haltes. Elke dag verbinden bijna 600 ritten Wallonië met Brussel.

De zone wordt doorkruist door 111 buslijnen van De Lijn.
De bussen stoppen in Brussel en de Rand aan zo’n 600 eigen haltes, bovenop een groot aantal haltes die gedeeld worden met NMBS, MIVB en TEC.

De toegang tot het volledige MIVB-net blijft uiteraard gegarandeerd: het gaat om 83 tram-, bus- en metrolijnen, 2.200 haltes en 69 metro- en premetrostations.
Enkel voor de bediening van de luchthaven van Zaventem is er in beide richtingen een speciaal tarief.

Producten en tarieven (vanaf 01/02/2021) Voor de nieuwe BRUPASS XL-zone:
Vervoersbewijzen:
BRUPASS XL 1 rit: 3 euro
BRUPASS XL 10 ritten: 20 euro
Abonnementen:
BRUPASS XL 1 maand: 74 euro
BRUPASS XL 12 maanden: 775 euro

De verschillende BRUPASS- en BRUPASS XL-producten zullen te verkrijgen zijn via de verkoopkanalen van de vier operatoren, met uitzondering van de BRUPASS school, die uitsluitend door MIVB zal worden verkocht en de BRUPASS XL voor 1 rit en voor 10 ritten, die niet door De Lijn worden verkocht.

De tickets en abonnementen kunnen op een MOBIB-kaart geladen worden en moeten systematisch worden gevalideerd vooraleer aan boord te gaan van elk vervoermiddel dat tijdens de reis gebruikt wordt (aan een valideertoestel van de MIVB, TEC en/of De Lijn, en via een verkoopautomaat van NMBS alvorens op de trein te stappen).

Olivier Huygens, schepen van mobiliteit : “De komst van de Brupass-XL is goed voor onze inwoners. In Ruisbroek, waar we zowel een buslijn van De Lijn als van MIVB hebben, kunnen inwoners nu met hetzelfde ticket beide bussen gebruiken. Met hetzelfde ticket kunnen ze ook de trein nemen van Ruisbroek naar Brussel. In plaats van 3 tickets wordt er dat morgen nog slechts één. Verbindingen van de Lijn vanuit Vlezenbeek, Rink, Zuun en Negenmanneke naar Erasmus en/of Coovi maken het voor onze inwoners mogelijk om er met hetzelfde ticket de metro te nemen. Allemaal met hetzelfde pasje.
Verder zal ik blijven pleiten voor meer verbindingen tussen de verschillende randgemeenten, die er vandaag nog onvoldoende zijn.”

1 comment

 1. De Nieuwe Brupass Xl is veel beter getarifeerd dan de NMBS Keycard.
  Het best is van geen NMBS keycard meer aan te kopen.
  Bij de NMBS keycard betaal je voor 10 beurten 2,7 euro per beurt en je moet je ritten gebruiken binnen de 6 maanden na aankoop.Het is ook niet flexibel, stel je wil van sint-genesius-rode met de trein naar ruisbroek, dan moet je twee lijnen invullen, één voor naar Brussel en één voor naar Ruisbroek.

  Bij de Brupass XL betaal je maar 2 euro per rit/beurt, en zijn de beurten dubbel zo lang geldig (1 jaar)
  Daarbovenop mag je dan ook de bussen van de lijn/tec/mivb nemen, maar ook de trams en metro’s
  Het is ook meer flexibel, want je mag gedurende een uur verschillende transport methodes mengelen en gebruiken, er word je niets aangerekend, als je binnen het uur meerdere keren je kaart scant.

  Bijvoorbeeld ik vertrek vanuit sint-genesius-rode om 16:00u naar Brussel (Kaart Scan 1 (betalend))
  In Brussel Pak ik dan een trein naar ruisbroek om 16:50u (dan moet ik nog eens scannen (Kaart scan 2 (gratis want binnen het uur gescand na eerste scan)), Het is niet erg dat je nog op de trein zit als je uur al verlopen is. Het belangrijkste is dat je gescant hebt toen je de trein op ging.

  Voorbeeld 2: Ik vertrek vanuit Lot naar de Heyzel (kinepolis) Ik scan 1ste keer in Lot voor de trein op te gaan om 17:20 , in brussel zuid koop je iets te eten in een winkel en pak je om 18:10u dan de metro naar de Heyzel(kinpolis) dus scan je nog eens aan de metro (gratis want het is binnen het uur nog eens gescand)
  Ook hier als je al op de metro zit terwijl je uur vervallen is, is er geen probleem omdat je het op tijd gescand hebt.

  10 beurten kaarten zijn het meest voordelige omdat je er 5 heen en terug reizen voor krijgt die 1 jaar geldig zijn.
  Geen excuus meer om een wagen te nemen met zo een flexibele kaart.

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: