SINT-PIETERS-LEEUW: – Sinds enkele jaren heeft de gemeente Sint-Pieters-Leeuw de strijd tegen zwerfvuil en sluikstorten drastisch opgevoerd. Dit gebeurt zowel via sensibilisering met campagnes zoals ‘Mooimakers’ of ‘Op 5 minuten proper’ als met repressieve maatregelen zoals verhoogd cameratoezicht en GAS-boetes. En dat werpt zijn vruchten af! Zo werden er in 2019 reeds 287 GAS-boetes uitgeschreven voor sluikstorten. Dat is een spectaculaire stijging in vergelijking met de vorige jaren toen er gemiddeld een 20-tal boetes per jaar werden uitgeschreven. Gemiddeld bedragen die boetes ruim 100 euro, maar ze kunnen oplopen tot 350 euro.


Hoofdreden van deze toename is de beslissing van het gemeentebestuur om sinds begin dit jaar verborgen camera’s in te zetten op gevoelige locaties zoals de omgeving van glasbollen, vuilnismoloks en vuilnisbakjes. Dankzij deze camera’s konden dit jaar heel wat hardnekkige sluikstorters op heterdaad betrapt worden.

Schepen van Milieu en afvalbeleid Paul Defranc: “We zijn bijzonder verheugd dat onze inspanningen om sluikstorten en zwerfvuil tegen te gaan duidelijk vruchten afwerpen. Dankzij combinatie van zachte acties om de burgers te sensibiliseren en boetes voor wie volhardt in de boosheid slagen we er beter dan ooit in om onze prachtige gemeente proper te houden. We willen dan ook verder gaan op het ingeslagen pad en overtreders in de toekomst ook laten opdraaien voor de opruimkosten. Want we moeten onze groene gemeente koesteren.”

1 comment

  1. Een prachtig initiatief. Hopelijk volgen er nog vele steden/Gemeenten jullie voorbeeld. Zo krijgen we zeker een proper en net België.
    André De Saeger

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: