SINT-PIETERS- LEEUW: – Woensdagavond tijdens de commissie Bestuurlijke en Administratieve organisatie hebben de ontwerpers het project renovatie en uitbreiding van landhuis de Viron toegelicht aan de raadsleden en de pers. Op 5 december is er een infomoment voor de inwoners van Sint-Pieters-Leeuw.


Een nieuwe bibliotheek, gehuld in de rust van het Colomapark, dat wordt de nieuwe bestemming van het landhuis de Viron. De nieuwe bibliotheek zal dienst doen als ontmoetingsplaats en verbinding met het centrum, De Rink, dankzij een nieuwe parktoegang, bospaden en een fietsenstalling.

Naast de bibliotheek zal het gebouw ook onderdak bieden aan de vrijetijdsdiensten cultuur, jeugd, sport, erfgoed en het toerismekantoor die op één locatie samengebracht worden en mee voor het bruisend karakter van de site zullen zorgen.

De opdracht omvat het ontwerp en de bouw “sleutel op de deur” Het werd op de gemeenteraadscommissie van 27 november uitgebreid voorgesteld door het aangestelde team: ontwerper architect Frank Roobaert (Helon Arhitecten) en de Bouwgroep THV Vandendorpe – Van Laere. 5 december stellen zij het project ook voor aan het grote publiek in de raadzaal van het gemeentehuis om 19.30 uur.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.


De architectuur respecteert de erfgoedwaarde van het gebouw en zorgt voor een originele uitbouw aan de achterzijde. Het huidige gebouw krijgt een grondige renovatie. De renovatie bewaart de vormgeving en het uitzicht van de originele gevels nagenoeg volledig. Enkel de inkom ondergaat een structurele verandering. De nieuwbouw komt aan de achterzijde en is van het hoofdgebouw gescheiden door een glazen tussenvolume. Het nieuwe geheel krijgt hierdoor aan de parkzijde een moderne uitstraling die contrasteert met het landhuis zelf.

Dit contrast wordt wel getemperd door de gelijklopende draagstructuur van beide hoofdvolumes en het glazen tussenvolume, dat baadt in een zee van licht en zorgt voor de verticale circulatie in het gebouw (trappen en lift) en de doorgang vanuit het onthaal en de kantoorruimtes naar de bibliotheek zelf, die hoofdzakelijk in het nieuwe volume gevestigd is.

Door het gebruik van glas straalt het geheel grote openheid uit in intens contact met de parkomgeving. Hierdoor dringt de natuur het gebouw haast letterlijk binnen en is het Colomakasteel nooit ver uit het zicht. De gevel van het nieuwe volume is bekleed met verticale houten kepers, wat zorgt voor een natuurlijke en tegelijk speelse aanblik met lijnpatronen die doen denken aan de bladzijden uit een boek.

Opvallend is dat het niveau dat ter hoogte van de inkom ondergronds ligt, door de terreinhelling, aan de parkzijde gelijkvloers uitloopt op een ruim terras met intiem parktheater.

Er wordt met duurzame materialen gewerkt zoals FSC-hout en dankzij de PV-panelen wordt er heel wat CO2 uitstoot uitgespaard. Duurzaamheid wordt verder doorgetrokken in het energieverbruik. De waarde voor het nieuwe deel is E47 en voor het gerenoveerde landhuis E53. Het gebouw wordt verwarmd via een lucht-water-warmtepomp, die wordt gevoed door 25KWp fotovoltaïsche panelen.
Zowel visueel als ecologisch betoont deze architectuur respect voor het erfgoed en de groene omgeving waarin het gebouw zich bevindt.

Het gunningsbedrag voor dit project bedraagt €4.194.723,87 (incl. BTW en erelonen). Zoals bij de aankoop aangekondigd, komt het grootste deel van deze middelen uit de verkoop van de gemeentelijke loods en het voormalige recyclagepark aan de Bergensesteenweg.

Verwacht wordt dat het gebouw in de tweede helft van 2021 klaar zal zijn.


Volgende week, donderdag 5 december 2019 is er om 19.30 uur een open infoavond voor de hele bevolking in de raadzaal van het gemeentehuis. Daar krijg je onder meer ook te zien hoe het gebouw er van binnen zal uitzien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: