SINT-PIETERS-LEEUW: – Wandelclub Sint-Pieters-Leeuw v.z.w die dit jaar haar 35 jarig bestaan viert (zie artikel 25/02/18) organiseert op zondag 6 mei 2018 vanaf 8 uur haar “34ste LEWE-Tocht” in en rond het Provinciedomein in Huizingen met afstanden van 4 – 7 – 11 – 17 – 20 – 26 – 32 – 37km.


inschrijving: leden 1,1 euro – niet leden 1,5 euro – Afstempeling IVV
Startplaats: Zaal Centrum, Menisberg 7 te Huizingen ( vlakbij de kerk en 300m van de afrit Huizingen)
Meer info: www.wandelclubspl.be

De wandelaars van de 4 km blijven in het Provinciedomein en kunnen genieten van al het moois dat dit park te bieden heeft. Deze lus is geschikt voor rolwagens.

Vanaf 11 km wandel je naar de controlepost van Dworp langs holle wegen, glooiende en kronkelende paadjes door het Begijnenbos, de Solheide en langs de Molenbeek. Na de controle keer je terug naar de startzaal via het Provinciedomein door het Krabbos en langs de Kapittelbeek. Deze lus van 11 km gebruiken wij als basisomloop voor de langere afstanden. In de controlepost van Dworp hebben de wandelaars de keuze uit 2 lussen met eigen accenten en karakter:

– Lus van 6 km naar de “Elsemheide”. Wandelen langs de vallei van de Molenbeek met zijn oevers vol geurende daslook, via de “Herisemmolen” richting Alsemberg. De terugweg loopt langs landelijke en glooiende wegen en paadjes door de “Solheide” richting Dworp. Mits een beetje geluk kan je onderweg lama’s en vicugnas bewonderen in de Alpacaboerderij langs het parkoers. Totaal: 17 km.
– Lus van 8.5 km naar het Hallerbos, onze jaarlijkse klassieker. Wandelen op een stukje van het volledig vernieuwde Hendrik Consciencepad langs de “Kapittelbeek” ( ook “Steenputbeek” genaamd) naar het hartje van het Hallerbos met zijn tapijten van geurende wilde hyacinten, tot zover het oog reikt. Terugkeer naar de controlepost via de “Kruisberg”, het “Tranendal”, “Dries” en het “Keldergat”. Het Hendrik Consciencepad is het allereerste toeristisch beschreven pad in Vlaanderen. Het dateert van 1935 en is 12 km lang en loopt van Halle naar Beersel. Totaal: 20 km.

De combinatie van deze 2 lussen onderling biedt de wandelaar nog de mogelijkheid om zijn wandeling uit te breiden tot een parkoers van 26 km.

De lus naar het Hallerbos kan ook nog verlengd worden met een parkoers richting de rustpost in Kasteelbrakel (Braine-le-Château). De afstand van Dworp tot de rustpost is 10.1 km. Hiervoor verlaten wij het Hallerbos via de “Pipaanshoek” en wandelen wij richting Lembeekbos via de Vlasmarkt. Via de “Bruyère Mathias” (heide en bos) dalen wij af naar de rustpost in het hartje van Kasteelbrakel met zijn verschillende middeleeuwse bezienswaardigheden: een schandpaal opgericht in 1521 door Maximiliaan van Horne, kamerheer van keizer Karel V, het huis van de baljuw (ca. 1535), de banmolen uit de 12e eeuw (beheerd volgens het Banaliteitsrecht, een middeleeuws herenrecht) en het kasteel uit de 12e eeuw. Onderweg kan je op dit traject grazende Schotse hooglanders bewonderen. Dit runderras is geschikt om in natuurgebieden jaarrond als grote grazer te worden ingezet. Ze hebben weinig zorg nodig en zijn zelden agressief. Hooglanders voeden zich ook met planten die vele andere rundersoorten links laten liggen, en door hun lange haar kunnen ze ook in de wintermaanden buiten blijven. Na de verdiende rust keren wij terug naar Dworp via de bosrijke en kronkelende paadjes van “Les Quarante Bonniers” (Veertig Bunders) en het Hallerbos. De afstand van de rustpost tot Dworp is 10.2 km.

De wandelaars die het volledig uitgestippelde parkoers willen afleggen kiezen voor de wandeling van 37 km.

De mooiste plekjes van de omgeving zijn verwerkt tot een harmonisch geheel, waar elke wandelaar en natuurliefhebber enthousiast terugkeert.

%d bloggers liken dit: