SINT-PIETERS-LEEUW: – Op de kerkhoven van Ruisbroek, Zuun en Vlezenbeek bracht de gemeente een spandoek aan met de namen van de gesneuvelden tijdens WOI. Dit in het teken van het Leeuwse herdenkingsjaar 2017-2018 van WOI.


De drie spandoeken (foto’s kerkhof Vlezenbeek) zijn een kleinere versie van het groot werfzeil van 9 meter op 8 meter dat Monik Thibaut in 2014 ontwierp om aan de toren van de Sint-Pieterskerk te hangen tijdens de restauratiefase van de toren. Het symboliseerde het slachtveld met de namen van de Leeuwse gesneuvelden. De rode stippen in de letters van de namen verwijzen naar klaprozen en schotwonden. Een sober maar krachtig ontwerp.

Jan Desmeth, Schepen van Erfgoed en Cultuur : “Het is van belang dat de miljoenen gesneuvelden van WO1 niet vergeten raken, zodat de gruwelen van de geschiedenis nooit onder de mat kunnen geveegd worden. Die boodschap willen we voor iedereen levendig houden, met speciale aandacht voor onze jeugd en jonge mensen. Zij horen steeds minder en minder de verhalen vertellen van hun ouders en grootouders. De boodschap geven dat ondanks alles de vrede niet vanzelfsprekend is en oorlog en repressie nooit een oplossing kan zijn, mag nooit verloren gaan.

De spandoeken zullen zeker blijven hangen tot 11 november 2018.

Meer info herdenkingsmomenten 2017-2018 op www.colomaspl.be/WOI