RSS

dirigent en muzikant Gaston Coppye overleden

26 Sep

SINT-PIETERS-LEEUW: – Dirigent en muzikant Gaston Coppye is overleden.
Hij was 50 jaar beroepsmuzikant en 40 jaar dirigent.


Gaston Coppye is overleden. Dit melden u: Rita Loubers zijn vrouw en dochter Sofie.
De begrafenis heeft plaats in de basiliek te Halle op zaterdag 30 september om 12u.
Begroeting 11u15


Gaston kreeg de muziek met de paplepel ingegoten. Heel wat Leeuwenaars zullen zich nog zijn vader Sylvain Coppeye herinneren, die als meester in de dorpsschool de jongens leerde notenlezen en zingen. Na zijn klassieke humaniora studeerde Gaston aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Brussel. Dat hij een bijzonder begaafd student was, bewees hij met eerste prijzen in notenleer, muziekgeschiedenis, hoorn, transpositie en muziekpedagogie.
 2013-10-06-optreden_02
Zijn professionele loopbaan oogt indrukwekkend. Van 1973 tot 2012 was hij als hoornist tweede solist actief bij de filharmonie van Antwerpen. De onderwijsmicrobe zorgde ervoor dat hij enkele jaren als leraar aan de muziekacademie van Sint-Agatha-Berchem en de kunstacademie van Brussel aan de slag kon.

Gaston doceerde niet enkel muziek, hij was ook een enthousiaste dirigent die erop toezag dat muzikanten graag naar de repetitie kwamen, maar ook een kundig diplomaat die ervoor zorgde dat er geen onderlinge wrijvingen ontstonden tussen de muzikanten. Getuige daarvan zijn de talrijke fanfare- en harmonieorkesten die hij onder zijn hoede had: Vlezenbeek, Vilvoorde, Appelterre, Ruisbroek, Strombeek-Bever, Terlanen (Overijse), Sint-Jozef Dworp, Koninklijk Muziekvereniging Sint-Cecilia Sint-Pieters-Leeuw, Sint-Michael Ter Laenen en het Alaudakoor in zijn geboortedorp.

2015-02-27-cultuurprijs_07-Gaston-CoppeyeIn 2015 ontving hij de Leeuwse Cultuurprijs.

Hij kreeg deze maand nog van de Vlaamse muziekfederatie Vlamo het gouden dirigeerstokje als bekroning voor een leven in het teken van muziek. Toen brachten tijdens een promenadeconcert in de kiosk op de Grote Markt in Halle zes harmonieën en fanfares een pakkend huldemoment voor Gaston.
Gaston Coppye dirigeerde er zelf nog de K.M. Sint Cecilia Sint-Pieters-Leeuw voor zijn laatste favoriete muziekstuk ‘Amitiés’ van Lorenzo Pescedd.

 
10 reacties

Geplaatst door op september 26, 2017 in actualitiet, muziek, Sint-Pieters-Leeuw

 

Tags:

10 Reacties op “dirigent en muzikant Gaston Coppye overleden

 1. Mireille Pieraerts

  september 26, 2017 at 9:47 pm

  Bedankt Gaston voor al die mooie jaren van inzet met een GROOT <3 in onze verengingen en nu rust in vrede en veel sterkte aan heel de Familie

   
 2. Leroux Agnes

  september 27, 2017 at 8:35 am

  Beste Rita,
  Onze oprechte Christelijke deelneming bij het overlijden van u geliefde echtgenoot Gaston. Moge de Heer u en uw familie jullie bijstaan in deze droevige momenten.
  Pierre en Agnes Van den Eeckhoudt-Leroux

   
 3. Theo Fierens

  september 27, 2017 at 10:41 am

  Mijn innige deelneming bij het verlies van mijn oud collega en goede vriend Gaston.Veel sterkte voor de famillie!Vanwege Theo Fierens

   
 4. Jan de Meyer

  september 28, 2017 at 8:19 pm

  Oprechte deelneming en veel sterkte aan familie en vrienden

   
 5. Michael Scheck

  september 29, 2017 at 9:10 am

  Mijn oprecht medeleven bij het heengaan van een zeer gewaardeerde, sympathieke en bekwame oud-collega.

   
 6. Benny Wiame

  september 29, 2017 at 4:09 pm

  RIP oud collega..sterkte voor de familie en alle vrienden
  Benny Wiame

   
 7. carla de vleeschouwer

  september 29, 2017 at 6:13 pm

  Afscheid geeft verdriet en pijn omdat iemand waar je heel veel van houdt niet meer bij je kan zijn. Afscheid nemen is zwaar, maar ik geloof erin ooit, dan komt iedereen weer bij elkaar. Oprechte deelneming en veel sterkte aan familie en vrienden van Gaston.

   
 8. Jozef Forrier

  september 29, 2017 at 11:55 pm

  We deelden 6 jaar de banken in de klassieke humaniora in Waregem, En dat Gaston een grote mar vooral gedreven muzikant was was toen al duidelijk. Daarnaast was hij ook een toffe klasgenoot. Gaston moge jou herinnering bewaard blijven in aller hart.
  Jozef Forrier

   
 9. Wouters Ronny

  oktober 1, 2017 at 10:18 am

  Danke Gaston voor al die mooie jaren die we samen beleefd hebben in het kader van de muziek en als copain in het dagelijks leven binnen je familiekring
  Wouters Ronny

   
 10. ANASTASSIAN

  oktober 1, 2017 at 3:12 pm

  Gaston avait des qualités d’un musicien exceptions
  Mais je retiens son quarcter généreux ,fidèle et prêt à vous aider
  Que Diex lui pardonne
  A bientop
  Anastassian

   
 
%d bloggers liken dit: