VLAAMS-BRABANT / SINT-PIETERS-LEEUW: – De provincie Vlaams-Brabant, negen Pajotse gemeenten, Pajopower vzw en Regionaal Landschap Pajottenland en Zennevallei vzw willen vanaf midden 2018 de handen in elkaar slaan om samen met burgers, landbouwers, verenigingen en bedrijven werk te maken van een klimaatbestendig Pajottenland.
Hiervoor wordt ondersteuning als strategisch project aangevraagd bij het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid. De partners willen een overkoepelende gebiedsvisie ontwikkelen voor Bever, Galmaarden, Gooik, Halle, Herne, Lennik, Pepingen, Roosdaal en Sint-Pieters-Leeuw. In deze visie komen hernieuwbare energie, leefbare dorpen en een open ruimte, aangepast aan klimaatverandering, samen. Op basis van deze visie worden concrete projecten uitgevoerd.


Het Pajottenland is gevoelig voor de gevolgen van klimaatverandering, zoals droogte en wateroverlast door hevige regenbuien. Maar het landschap biedt ook kansen om te werken aan klimaatbestendigheid. Dit kan door in te zetten op energie, de verbetering van de leefbaarheid in de dorpen en de versterking van de open ruimte door landschapszorg. De doelstelling van het strategisch project is te komen tot een gedragen visie over de rol van hernieuwbare energie in het Pajottenland.

Opzet van het project is om beleidsmakers, burgers, landbouwers, bedrijven en verenigingen de komende drie jaar rond de tafel te brengen om samen werk te maken van ruimte voor hernieuwbare energie, kernversterking en klimaatadaptieve open ruimte’, zegt Ann Schevenels, gedeputeerde voor ruimtelijke planning. ‘Het is niet de bedoeling dat het bij ideeën en woorden blijft. Door het verkennen van mogelijke partnerschappen en het opstarten van concrete samenwerkingen willen we een aantal concrete ingrepen en acties opstarten. Welke dit uiteindelijk zullen zijn, wordt in de loop van het project duidelijk. Mogelijke ideeën zijn alvast de oprichting van een ‘klimaatfonds’, het opstarten van een coöperatief energieproject en de versterking van het fijnmazige groen-blauwnetwerk dat vanuit de open ruimte doorloopt tot in de dorpskernen’.

Gunther Coppens: “Als voorzitter regionaal landschap Pajottenland en Zennevallei en als schepen te Sint-Pieters-Leeuw ben ik overtuigd van een toekomst waarbij we onze energiebehoefte in eerste instantie verminderen, maar waar we die energie ook halen uit hernieuwbare bronnen. De inzet en de vorm van deze hernieuwbare bronnen moeten een draagvlak kennen, inpassing in ons landschap en getuigen van een langetermijnvisie. Met dit project hopen we daarom ook om als eerste regio in Vlaanderen een echte visie uit te kunnen werken.

Het strategisch project Pajottenland zal, na goedkeuring, uitgevoerd worden door de provincie Vlaams-Brabant en de verenigingen Pajopower vzw en Regionaal Landschap Pajottenland en Zennevallei vzw in samenwerking met de gemeenten Bever, Galmaarden, Gooik, Halle, Herne, Lennik, Pepingen, Roosdaal en Sint-Pieters-Leeuw. Het project heeft steun van de Vlaamse overheid aangevraagd.

Ontdek meer van Sint-Pieters-Leeuw nieuwssite

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder