PAJOTTENLAND / SINT-PIETERS-LEEUW: – Woensdagnamiddag stelde de provincie Vlaams-Brabant negen plattelandsprojecten voor die recent werden goedgekeurd. Een van de negen is het Pajottenlands project ‘Van de bodem tot de zevende hemel’. De gemeenten Gooik, Lennik, Roosdaal en Sint-Pieters-Leeuw investeren elk in een ‘kijkpunt’ op een plek die je kan linken aan het Pajotse landschap van Bruegel en aan een of meerdere van zijn werken.
2017-06-07-provincie-subsidie-kijkpunt
Toerisme Pajottenland & Zennevallei en Pajottenland+ springen mee op de kar om de recreatieve routes uit te werken. En uiteraard komt Dilbeek in de routes aan bod, met het kerkje van Sint-Anna-Pede. Bruegel vereeuwigde dit in ‘de parabel van de blinden’.
Zo bouwen we met de regio verder aan het bruegeljaar 2019.

Het Pajottenland neemt met zijn gemeentebesturen en een aantal streekpartners het initiatief om sterk in te zetten op de herdenking van het overlijden van Pieter Bruegel in 1569. In 2019 zal dat 450 jaar geleden zijn.

In dit project investeert men in vista land arts op vier toplocaties, en maakt men gebruik van vier andere, met een treffend uitzicht om getuige te zijn van Bruegels inspiratie op het vlak van natuur, landschap en beleving in een reeks van zijn topwerken. Het is telkens een plek om te kijken, te zitten, tot rust te komen, te genieten, te reflecteren, te ontdekken en Bruegel en zijn landschap te leren kennen.
De ontwikkeling van deze blijvende vista land arts laat de regio toe, als de enige échte Bruegel streek in Vlaanderen, om via arrangementen, activiteiten en belevingsroutes voor een ruim aantal jaren plattelandseconomie te genereren.

Op het grondgebied van Lennik komt een kijkpunt in het landelijk gebied tussen Gaasbeek en Elingen, in Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek (Roosdaal) op de Hunsel met zicht op de Zepposmolen en het historisch kerkje, in Sint-Pieters-Leeuw aan de Witse-boom in Vlezenbeek op het breekpunt van Brussel aan de horizon en het landelijke Pajottenland en in Gooik op de Kesterheide.

Indiener: gemeente Gooik
Totale projectkost: € 200.000,00
Gevraagde subsidie: € 130.000,00

931.823 euro voor 9 nieuwe plattelandsprojecten in Vlaams-Brabant
Negen Vlaams-Brabantse plattelandsprojecten krijgen, via het Europees Programma voor Plattelandsontwikkeling en het programma Platteland Plus, samen 931.823 euro Europese, provinciale en Vlaamse subsidies. Het gaat om projecten in Gooik, Hoegaarden, de Vlaamse Rand, het Pajottenland, Grimbergen, Wolvertem en Herent.

We hechten veel belang aan het behoud en de verdere ontwikkeling van het platteland. Niet alleen landbouw, maar ook recreatie en plattelandstoerisme, handel, historisch erfgoed, cultuur en ecologie zorgen voor een dynamisch platteland. Deze subsidies zijn hiervoor een erg belangrijke hefboom’, zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor plattelandsbeleid en Europa.
2017-06-07-groepsfoto
Volgende plattelandsprojecten werden weerhouden:
– Van de bodem tot de zevende hemel, door gemeentebestuur Gooik
– Duurzaam beheer landschappelijke hagen Vlaams-Brabant, door vzw Agrobeheercentrum Eco Kwadraat
– Wees ‘gegreet’ in Hoegaarden, greeters op het platteland, door vzw De Tuinen van Hoegaarden
– Brussel LUST, door vzw KVLV, Vrouwen met Vaart
– Witloofwortels: ook insecten lusten er wel pap van, door vzw Nationale Proeftuin voor Witloof
– Brabants trekpaard, samen erfgoed een toekomst geven, door de directie recreatie van de provincie Vlaams-Brabant
– Halte Den Diepen Boomgaard, door vzw De Diepen Boomgaard
– Afwerking gemeenschapscentrum De Okelaar, door CVBA SO De Okelaar
– Meer ruimte voor jeugd, vrije tijd en verbondenheid in Herent, door vzw Gudrun-Elckerlyc

Ontdek meer van Sint-Pieters-Leeuw nieuwssite

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder