2017-02-23-verBELGIË: – Het lijkt erop dat de financiële situatie van verenigingen zich langzaamaan stabiliseert na de financiële crisis van 2008. Het plaatje blijft echter precair want 1 op 4 verenigingen kende in 2016 een vermindering van de inkomsten, 1 op 5 heeft financiële problemen ervaren. Als reactie op deze situatie lijken verenigingen in te zetten op alternatieve strategieën zoals schaalvergroting en private financieringsbronnen.

Dit zijn enkele opvallende resultaten van de 7de editie van de Barometer van de Financiële situatie van Verenigingen. Jaarlijks houdt het onderzoeksbureau Ipsos, op vraag van de Koning Boudewijnstichting een enquête bij directeurs van 760 verenigingen over het hele land verspreid. Het onderzoek werd afgenomen in oktober 2016.

76% van de verenigingen doet een beroep op overheidssubsidies, 64% op giften van particulieren, en 52% op giften van bedrijven.
33% ontving commerciële inkomsten uit de verkoop van voorwerpen. Van al deze verenigingen, stelt 28% in 2016 een vermeerdering van dit type inkomsten vast. Dit is een toename van 9% ten opzichte van vorig jaar. Voor 2017 verwacht 34% een vermeerdering van dit type inkomsten. Dit is een groei van 23% ten opzichte van de verwachtingen voor 2016.

Ontdek meer van Sint-Pieters-Leeuw nieuwssite

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder