PAJOTTENLAND: – Momenteel worden 30 poelen in regio Pajottenland en Zennevallei aangelegd of hersteld. Het Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei wil met een ‘poelenplan’ de fauna en flora in de regio herstellen. Water trekt namelijk leven aan.


Momenteel is een kraanman bezig om, in opdracht van Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei, een 30-tal poelen aan te leggen en te herstellen in de hele regio. In Dilbeek worden in gemeentelijke natuur 5 poelen hersteld door slib te ruimen en een nieuwe poel in het Wolsempark aangelegd. Dat ziet er eventjes ingrijpend uit door de zware grondwerken, maar het landschap herstelt zich snel.

Alwin Loeckx, directeur RLPZ: “Water is leven! In en rond gezonde poelen en plassen concentreert zich een enorme verscheidenheid aan Koesterburen, dieren en planten. De werken schieten goed op dankzij de goede weersomstandigheden. Poelen zijn heuse oases van natuur in het landschap. Net als grachten en drassig weiland houden poelen het regenwater op, waardoor het water langzamer in de bodem sijpelt. Op die manier helpen poelen de verdroging van de bodem tegen te gaan.

Het Regionaal Landschap werkt aan een poelenplan voor het Pajottenland en de Zennevallei in samenwerking met gemeenten, ProNatura, landbouwers en geïnteresseerde inwoners. Met financiële steun van provincie Vlaams-Brabant (campagne Koesterburen, je hebt meer buren dan je denkt).
Zin om zelf aan de slag te gaan met poelen en andere ‘kleine landschapselementen’?
Download de infofolders via www.pajot-zenne.be en word landschapsbouwer.

%d bloggers liken dit: