ZUUN: – In en rond Zonnig Leven werd vandaag het 5 jarig jubileum van “Smile to me” gevierd. Het jaarlijks evenement voor ‘anderskinderen’. Dit jaar stond in het teken van het circus. Circus Planeet zorgde zowaar dat er een echte circustent stond aan de speeltuin. Er waren ook live optredens, acts, kindergrime,…


De vzw Smile to me is een organisatie die dit jaar voor de 5de keer een onvergetelijke dag bezorgde aan ‘anderskinderen’, kinderen met een zwaar fysieke of mentale beperking

Deze slideshow vereist JavaScript.


Onstaan van de vzw Smile to me
Stel je voor, je kind wordt uitgenodigd voor een al te gek verjaardagsfeest. Dat op zich gebeurt al niet te vaak. En dan is het zover. De tuin staat vol springkastelen… maar dat springen zoals alle kinderen, zit er natuurlijk niet in.
Ook de partytafels zijn weer veel te hoog waardoor ze het feest vanop een lagere verdieping moeten volgen.
Stel je voor, je kind mag dolgelukkig naar een Sinterklaasfeest gaan. Maar even op de schoot zitten bij de goedheilige man lukt net niet want je kind kan niet zomaar het podium op.
Stel je voor, je kind wordt verwacht op een geweldig concert. Maar een aangepaste tribune voor de mensen met een beperking, was de organisatie nu net vergeten. Of stel je voor …. Je kind dweept al jaren met de muziek van een of andere grote ster. De kamer hangt vol posters. Alle mogelijke CD’s staan netjes opgeborgen in het cd-rek. En als je er dan in slaagt om een meet en greet te regelen na een concert, dan weet de ster zich even geen houding. Een koele glimlach op de selfie kan nog net. Maar de innige omhelzing waar het kind zo naar uitkeek, lukt net niet want ook de andere fans eisen intussen alweer zijn aandacht op.
Stel je voor, je kind mag op een zomerse middag gaan spelen bij de buren. Iedereen duikt al kirrend het zwembad in. Maar dat is voor je eigen kind niet zomaar een vanzelfsprekendheid omdat het anders is en speciale zorgen nodig heeft. En dus worden die feestjes soms voor anderskinderen een ontgoocheling.
En dat is ook zeer pijnlijk voor ouders. Want je kent je kind als geen ander en je ziet en je voelt natuurlijk op zo’n momenten het verdriet of de ontgoocheling. En vaak sta je ook machteloos. Je wou dat het anders kon maar de situatie of het moment laat soms weinig keuze. Jammer, want ook anderskinderen zijn net als andere kinderen gek op feesten, gek op party’s, gek op muziek, gek op even gek kunnen doen.

2016-09-30-5jaar_smile-to-meDaarom beslisten 6 jaar geleden Carine Singelé (moeder van Luka en Yaelle) en Nathalie Rahoens (moeder van Laura) om zelf eens een feest te organiseren waar de focus lag op anderskinderen. Een feest waar alle voorwaarden zouden vervuld zijn om er een zorgeloos feest van te maken. Ze spraken er over met familie en vrienden. En al snel vonden de eerste meetings plaats.

Ook de zoektocht naar een naam voor het evenement was vrij snel beklonken: Smile to me!. Anderskinderen zijn immers zeer expressief. Wanneer ze zich goed voelen en gelukkig zijn, toveren ze op hun gezicht een glimlach van het ene oor tot aan het anderen oor. Hun oogjes blinken van plezier en dat geeft iedereen zo’n warm gevoel. De naam ‘Smile to Me’ was haast een vanzelfsprekendheid en ook een logo liet niet lang op zich wachten.

Na een intensieve zoektocht naar een zaal,sponsors, vrijwilligers, artiesten, de creatie van een affiche, het drukken van uitnodigingen, het opstarten van een website, het verzamelen van geschenken kon uiteindelijk een datum geprikt worden voor een eerste evenement: 7 oktober 2012. Dus 5 jaar geleden. Het werd een geweldig succes. Het doel was bereikt: een smile toveren op al die gezichten van al die lieve anderskinderen. Ook de ouders waren vol lof over het evenement. Even geen zorgen over het feit dat er misschien wel opnieuw een teleurstelling te wachten stond. Maar vooral… die ouders konden ook even spreken met andere ouders die doorgaan dezelfde ervaringen of problemen hebben. En zo’n babbel dat helpt… Dat is een schouderklop, een uitlaatklep, een opluchting en een bevestiging van je liefde voor je kind. Ik denk inderdaad dat je enkel als ouder van een anderskind echt kan meespreken, meevoelen, meedenken en meeleven met die andere ouders. En weten dat je niet de enige ouder bent met zo’n zwaar engagement, dat helpt, dat versterkt en dat motiveert.

De loftrompet klonk dan ook ontzettend luid na dat eerste evenement. Een tsunami aan warme en positieve reacties zorgden ervoor dat er vrij snel werd nagedacht over een tweede evenement. De rest van het verhaal is intussen geschiedenis. Met het gevolg dat Smile to me intussen is uitgegroeid tot een jaarlijks evenement waardoor de organisatie vandaag 5 kaarsjes mag uitblazen.

%d bloggers liken dit: