VLAAMS-BRABANT: – De provincie Vlaams-Brabant en 45 gemeenten laten 12 Intergemeentelijke natuur- en landschapsploegen (INL-ploegen) werken uitvoeren die de leefgebieden van de ‘koesterburen’ moeten behouden en zo de biodiversiteit in onze regio verbeteren. IGO Leuven voor het arrondissement Leuven en Pro Natura voor het arrondissement Halle-Vilvoorde krijgen elk zo’n 177.727 euro subsidies voor de organisatie van deze INL-ploegen.
2016-09-23-ing
Biodiversiteit bevorderen
Intergemeentelijke natuur- en landschapsploegen staan in voor het beheer van kleine landschapselementen, zoals hagen, houtkanten, poelen, bermen en hooilandjes en voor landschap- en natuurontwikkeling, zoals herbebossingsprojecten, inrichting van natuurgebieden en soortbescherming. Zo dragen ze bij tot het behoud en de verbetering van de biodiversiteit‘, zegt Tie Roefs, gedeputeerde voor milieu en duurzaamheid.

In Halle-Vilvoorde nemen 25 gemeenten deel aan deze samenwerking en zijn er 8 ploegen actief. Dat zijn Asse, Beersel, Dilbeek, Drogenbos, Galmaarden, Gooik, Grimbergen, Halle, Kapelle-op-den-Bos, Kraainem, Lennik, Liedekerke, Linkebeek, Londerzeel, Machelen, Pepingen, Roosdaal, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw, Steenokkerzeel, Vilvoorde, Wemmel, Wezembeek-Oppem, Zaventem en Zemst.

Sociale tewerkstelling in de natuur
De INL-ploegen bestaan uit langdurig werkzoekenden, die worden tewerkgesteld als arbeiders.
De combinatie van klussen in het kader van natuurbehoud en -bescherming en sociale tewerkstelling bewijst al sinds 1997 haar nut’, zegt gedeputeerde Tie Roefs. ‘Niet alleen de natuur heeft baat bij dit initiatief, het geeft ook kansen aan langdurig werklozen en zorgt ook voor bijkomende sociale tewerkstelling in de natuursector. Bovendien wordt er gestreefd naar een duurzame tewerkstelling.

Dankzij deze samenwerking kunnen we 35,98 VTE arbeiders inzetten in 4 ploegen voor in totaal 52.175 uren natuurwerk’, zegt Walter Op De Beeck, directeur van IGO Leuven. ‘Bij ons zijn dat 45,9 VTE arbeiders in 8 ploegen, goed voor 66.555 uren sociale tewerkstelling in de natuur, vult Johan De Beule van Pro Natura aan.

%d bloggers liken dit: