SINT-PIETERS-LEEUW: – Sint Pieters Leeuw blijft als wielergemeente de wielersport trouw en organiseert op donderdag 22 september de 4e etappe-aankomst van de Eneco Tour.
Vanuit Cultuurcentrum Coloma werd in dit kader dan ook ingegaan op de vraag van de onlangs 70 jaar geworden Ruisbroekenaar en wielerman Freddy Missotten om deze tentoonstelling op te nemen in het nieuwe cultuurseizoen. Hij werd dan ook aangesteld als intendant van de tentoonstelling ‘KOERS is KUNST’ .


Vanavond wordt de tentoonstelling ‘KOERS is KUNST’ met indringende wielerschilderijen van de gerenommeerde kunstschilder Erik Nagels geopend door cultuurschepen Jan Desmeth in cultuurcentrum Coloma. De kunstschilder, die bij het grote publiek ook gekend is door zijn werk ‘De Ontsnapping’ met gekleurde beelden van wielrenners, is hierbij persoonlijk aanwezig en geeft duiding bij zijn werken.
Ook ‘wielerdichter’ Willie Verhegghe, tevens stadsdichter van Ninove, zal voorlezen uit eigen werk.
Deze prachtige en sfeervolle kunstwerken zijn tot en met 2 oktober 2016 te bezichtigen in Kasteel Coloma. Tijdens weekends van 14 tot 18 uur in de week enkel na afspraak.

Deze slideshow vereist JavaScript.


Erik Nagels is als kunstschilder niet aan zijn proefstuk toe en laat zich graag leiden door de gevoelsmatigheden die het wielrennen bij hem oproepen. Emotie vormt de rode draad in deze werken waarbij hij de heroïek en tragiek van het wielrennen opmerkelijk weergeeft. Het kan niet ontkend worden: ‘koers roept emotie op en spreekt aan en daardoor is koers ook heel nabij “kunst” te noemen ‘. Men vindt aansprekende schilderijen terug van o.a Sven Nys en Johan Museeuw, sfeerbeelden van Parijs-Roubaix, kleurrijke beelden van een spurtend peloton en zwart/wit beelden van heroïsche Flandrien-tijden.

Zowel wielerkenners als kunstliefhebbers vinden hun gading en vele reacties roepen telkens hetzelfde op: ‘dit is kunst, dit is emotie, dit is koers, dit treft en dit is aangrijpend’.

%d bloggers liken dit: