SINT-PIETERS-LEEUW: – Deze ochtend werden in de De Belle-Vue brouwerij aan de Bergensesteenweg de eerste krieken uit Tienen door Katrien Partyka, burgemeester van Tienen, symbolisch overgedragen aan de brouwmeester van Belle-Vue en aan burgemeester Luc Deconinck van Sint-Pieters-Leeuw.


Voor het brouwen van de Kriekenlambiek, een biersoort van spontane gisting op basis van krieken, gebruikt Belle-Vue zowel Gorsem als Kelleris krieken uit Tienen. Dankzij de combinatie van de krieken en de jonge lambiek krijgt men een spontane gisting van het bier én de frisse en welbekende smaak. De Gorsem kriek levert een sterker aroma, terwijl de Kelleris kriek meer sap biedt en het geheel zachter van smaak maakt. Tijdens het brouwproces worden 80 kg krieken per 600 liter lambiek toegevoegd.

De kriekenoogst is voor ons altijd een belangrijke periode,” vertelt brouwmeester Fouad Krouchi. “Voor het brouwen van onze Belle-Vue kriekbieren gebruiken we steeds krieken uit Tienen. Die worden na de oogst meteen van de boomgaard naar de brouwerij gebracht waar deze onmiddellijk in de lambiek verwerkt worden. Na een rijpingsproces van ongeveer zes maanden hebben we dan een echte Kriek Belle-Vue.”

Eens in de brouwerij mengt  of versnijdt de brouwmeester de krieken met verschillende jaargangen Lambiek om zo de ideale samenstelling te bekomen. De krieken worden met pit in de vaten Lambiek gestort om ze vervolgens 6 maanden te laten rijpen.

Er is een onlosmakelijke band tussen Tienen en Sint-Pieters-Leeuw – en dat dankzij de krieken”, zegt Katrien Partyka, burgemeester van Tienen. “We zijn erg trots op onze krieken als streekproduct en op onze landbouwers die met hart en ziel werken aan een optimale oogst. Het doet dan ook plezier om op die manier bij te dragen aan de ontwikkeling van andere streekproducten zoals de Kriek Belle-Vue.
De band tussen Sint-Pieters-Leeuw en Tienen gaat dankzij de krieken en ons Kriekenbier al meer dan honderd jaar terug” vertelt Luc Deconinck, burgemeester van Sint-Pieters-Leeuw. “Het is een traditie en een ambacht die al jaar en dag mee de identiteit van Sint-Pieters-Leeuw bepaalt. We zijn dan ook bijzonder trots dat we vanuit onze gemeente de Belgische biercultuur mee hoog houden.

%d bloggers liken dit: