SINT-PIETERS-LEEUW / VLAAMS-BRABANT: – Vandaag is het weer Zuiddag. Duizenden jongeren gaan dan een dag werken en schenken hun loon aan leeftijdsgenoten in het Zuiden. Zo’n 15.000 jongeren nemen de werkvloer over en tonen daarmee hun engagement voor jonge cacaoboeren in Nicaragua.

In onze gemeente waren er jongeren oa. aan het werk als receptionist bij Ibis Budget Brussels South, Mathias merckx tuinonderhoud, als Polyvalent horecamedewerker, als extra thuiswerker en bij de milieudienst van Sint-Pieters-Leeuw.

Zuiddag stimuleert jongeren wereldwijd om samen te strijden voor een duurzame en rechtvaardige maatschappij. Zuiddag is vooral gekend van de jaarlijkse campagne ‘Work for Change’ waarbij Vlaamse en Brusselse scholieren tussen 15 en 20 jaar één dag niet naar school gaan maar in de kleren van beroepskrachten kruipen.

Wat deze jongeren vandaag verdienen, 40 of 50 euro, gaat naar een jongerenproject in het Zuiden. Dit jaar kozen de jongeren voor een project van leeftijdsgenoten in Nicaragua. Samen met Vredeseilanden willen jonge cacaoboeren hun talenten ontwikkelen zodat ze die kunnen inzetten in de cacaosector. Een veelbelovende sector: de vraag naar cacao zou met maar liefst 30 procent stijgen tegen 2020.

Blikvangers zijn de 5 studenten die voor één dag in de huid mogen kruipen van gedeputeerden van Vlaams-Brabant
Blikvangers zijn de 5 studenten die voor één dag in de huid mogen kruipen van gedeputeerden van Vlaams-Brabant

Ook bij de deputatie van de provincie Vlaams-Brabant kwamen een paar jongeren hun steentje bijdragen.
We geloven in de samenwerking tussen Noord en Zuid. Bovendien komen jongeren zo ook eens buiten de realiteit van de scholen.” volgens de deputatie.

Niet minder dan 30 leerlingen worden zo voor één dag onze collega in het Provinciehuis of een provinciale instelling’, zegt Tie Roefs, gedeputeerde voor ontwikkelingssamenwerking en duurzaamheid.

Al verschillende jaren stellen de federale diensten in het Provinciehuis een plaats open voor leerlingen die zich engageren tijdens Zuiddag,’ zegt provinciegouverneur Lodewijk De Witte. ‘Zij doen dat met grote overtuiging omdat we het belangrijk vinden dat we aan jongeren een inspanning durven vragen om een project in het Zuiden te ondersteunen’.

Blikvangers waren de 5 studenten die voor één dag in de huid mochten kruipen van gedeputeerden.
Vanmorgen bereiden de leerlingen Tindaya Deniz (St.-Albertuscollege Haasrode voor Tie Roefs), Ida Baervoets (De Wijnpers Leuven, voor Monique Swinnen), Rob Alaerts (KS Diest, voor Julien Dekeyser), Tessa De Wilder (College Vilvoorde, voor Tom Dehaene) en Nicolle Montoya Gil (De Wijnpers Leuven, voor Marc Florquin) samen met de provinciegouverneur en de gedeputeerden de vergadering van de deputatie voor. Daarna gaan de leerlingen aan de slag op het kabinet van de gedeputeerde of de federale diensten van de provinciegouverneur.

%d bloggers liken dit: