VLAAMS-BRABANT / RUISBROEK: – Het project ‘Groene Beemd’ in Ruisbroek heeft een Koesterster gewonnenin de categorie Terreinactie! Met deze prijs beloont de provincie Vlaams-Brabant biodiversiteitsprojecten, die een voorbeeld zijn voor andere gemeenten, verenigingen of scholen. Het Leeuwse project werd door een vakjury genomineerd in de categorie ‘Terreinactie’ en kreeg nadien bij de online stemming de meeste stemmen van het publiek.
2015-09-15-koesterster_Groene-beemd
Er gingen in Halle-Vilvoorde in totaal vier Koestersterren naar de projecten:
– ‘Over bloemen en bijen’ van Regionaal Landschap Groene Corridor, in de categorie ‘Communicatie, sensibilisatie en educatie’
-‘Groene Beemd’ van Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei en gemeente Sint-Pieters-Leeuw, in de categorie ‘Terreinactie’
– Project ‘Plukteam Pajottenland & Zennevallei’ van Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei, in de categorie ‘Nazorg en opvolging’
– Project ‘Koesterburen van de Rinkeling’ van de basisschool De Rinkeling in Merchtem, in de categorie ‘Scholen’
– De Gulden Bie gaat naar het project ‘Over bloemen en bijen’ van Regionaal Landschap Groene Corridor.
2015-05-31-opendeur-paviljoentje-en-groen-Ruisbroek_14 2014-03-28-speelbos_Den-Beemd_Ruisbroek_04
Achtergrond en motivatie van de jury:
Op de grens van Sint-Pieters-Leeuw en Brussel ligt het stuk groengebied ’Groene Beemd’ verborgen. De zogenaamde ‘beemd’ in Ruisbroek zit gekneld tussen de woonkern van Ruisbroek en de R0-ringweg. Deze oude Zennebeemd is zelfs voor veel inwoners van Ruisbroek een onbekend en bijgevolg ook onbemind terrein. Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei, ProNatura en gemeente Sint-Pieters-Leeuw sloegen de handen in elkaar om Groen Ruisbroek open te stellen voor natuurbeleving en recreatie.

De vakjury roemt dit project, omwille van de mooie participatieve aanpak bij herontwikkeling van een vergeten gebied. De Groene Beemd is nu een prachtige groene omgeving waar zowel jong als oud zijn hart ophaalt aan alles wat de (speel)natuur en zachte recreatie te bieden heeft. En de koesterburen varen er wel bij.

%d bloggers liken dit: