VLAAMS-BRABANT: – Op donderdag 22 oktober 2015 is het Zuiddag. Duizenden jongeren gaan dan een dag werken en schenken hun loon aan leeftijdsgenoten in Nicaragua.

Kasper Demol (Voka), Marie Van Espen, Wim Van Edom (Zuiddag), Aline Van Driessche en gedeputeerde voor noord-zuid Tie Roefs
Kasper Demol (Voka), Marie Van Espen, Wim Van Edom (Zuiddag), Aline Van Driessche en gedeputeerde voor noord-zuid Tie Roefs

Zuiddag stimuleert jongeren wereldwijd om samen te strijden voor een duurzame en rechtvaardige maatschappij. Zuiddag is vooral gekend van de jaarlijkse campagne ‘Work for Change’ waarbij Vlaamse en Brusselse scholieren tussen 15 en 20 jaar één dag niet naar school gaan maar in de kleren van beroepskrachten kruipen. Hun verdiende loon staan ze af aan een jongerenproject in het Zuiden.
Over heel Vlaanderen en Brussel nemen er 16.000 leerlingen deel.

Dit jaar gaan de opbrengsten naar Vredeseilanden. Met het geld geeft Vredeseilanden Nicaraguaanse jongeren meer, betere en duurzame toekomstmogelijkheden door hen mee het initiatief te laten nemen in de cacaoteelt en -sector.

Vlaams-Brabantse ‘Zuiddag-amabassadeurs’ terug van verkenning in Nicaragua
Marie Van Espen (18) en Aline Van Driessche (17), leerlingen van de Voorzienigheid uit Diest en ‘ambassadeurs’ van Zuiddag, zijn net terug van een bezoek aan het project van Vredeseilanden in Nicaragua.

Wereldwijd, ook in Nicaragua, ontvluchten jongeren het platteland en de landbouw,’ zegt Marie. ‘Vredeseilanden wil Nicaraguaanse jongeren een betere toekomst bieden’.
De directe doelgroep van het project zijn de jongeren van La Campesina, een 375 leden tellende cacaocoöperatie die haar hoofdzetel heeft in Matiguàs, Nicaragua,’ vult Aline aan. ‘Tijdens onze reis in Nicaragua hebben wij kennis kunnen maken met een aantal van deze jongeren’.

VOKA roept leden op Zuiddag te ondersteunen
“4100 leerlingen uit onze provincie zoeken een stageplaats voor één dag,” weet Paul Hegge, algemeen directeur van Voka – Kamer van Koophandel Halle-Vilvoorde. ‘Wij geven alvast het goede voorbeeld en roepen alle ondernemingen uit onze provincie op om een van die leerlingen een plaats te geven. Begin mei organiseerden we ook een kijkstagedag die zowel door de leerlingen als de werkgevers goed gesmaakt werd. Een stagedag voor een goed doel maakt het dubbel interessant.’
‘Wij geven zelf het goede voorbeeld door een plaats te voorzien in ons kantoor op 22 oktober.’

In 2006 ging de eerste editie van Zuiddag door in de omgeving van Halle. Toen schaarden 8 scholen zich achter het project. Voor de tiende editie zijn er al 178 scholen ingeschreven, waarvan 33 in Vlaams-Brabant.

%d bloggers liken dit: