2015-03-08-Zendmast_Sint-Pieters-Leeuw_NorkringSINT-PIETERS-LEEUW: Sven Gatz, Vlaams minister van media, en Bart Bosmans, directeur van Norkring België, hebben afgelopen woensdag het nieuwe DAB+netwerk voor Vlaanderen geactiveerd.

De start van de commerciële zenders via DAB+ versterkt het digitale aanbod van de publieke omroepen VRT en RTBF die in totaal 16 DAB kanalen in de lucht hebben. De VRT en RTBF zenden alles nog in de oude DAB (MP2)-standaard uit, maar testen inmiddels ook met DAB+.

Zenderexploitant Norkring België is licentiehouder van de commerciële DAB+ frequenties in Vlaanderen en Brussel en verzorgt de distributie van het digitale signaal door de ether. In eerste instantie wordt gestart met uitzenden via twee zenders:  de Norkring zendmast in Sint-Pieters-Leeuw (6 kW) en de 144 meter hoge Financietoren (2,3 kW) in het centrum en. Uitgezonden gaat worden op kanaal 11A.

7 commerciële radio’s (TOPradio, VBRO Radio, Radio Maria, Radio FG, Radio Stad, FamilyRadio en ClubFM) kan je vanaf nu thuis, op het werk of in de wagen beluisteren in een perfecte digitale HD kwaliteit.
– DAB+ staat garant voor een betere audiokwaliteit dan FM of DAB .
– DAB+ biedt ruimte voor extra radiozenders in de ether.
– DAB+ is milieuvriendelijk: minder elektriciteitsverbruik en minder straling in de lucht.
– DAB+ is voor nieuwe radiozenders dé opportuniteit om in de ether uit te zenden.
– DAB+ biedt tal van innovatieve mogelijkheden: extra nieuwsinformatie, betere verkeersinformatie, slideshows met afbeeldingen van logo’s, artiesten, webcambeelden,…
Deze lancering versterkt het digitale aanbod van de VRT en RTBF die in totaal 16 DAB kanalen in de ether hebben.
Norkring België staat als DAB+ licentiehouder in voor de distributie van het digitale signaal door de ether

DAB staat voor “Digital Audio Broadcasting”, het uitzenden van digitale radio via de ether. DAB+ is de verbeterde versie van DAB. De “+” staat voor de nieuwste audiocodering, HD klankkwaliteit, bijkomende informatie zoals verkeersinformatie, weerkaarten, afbeeldingen van artiesten, webcambeelden uit de studio, … Alle radiostations die vandaag beslissen om te starten met digitale uitzendingen doen dat in DAB+.

Meer info over DAB+: http://digitalradio.vlaanderen/

%d bloggers liken dit: