VLEZENBEEK: – Het gemeentebestuur van Sint-Pieters-Leeuw organiseerde in samenwerking met de vriendenkring van oud-strijders een herdenkingsplechtigheid ter gelegenheid van het einde van de Tweede Wereldoorlog in Vlezenbeek. Dit jaar is dat zeventig jaar geleden.
2015-05-10-herdenking-slachtoffers-WOII__Vlezenbeek_Sint-Pieters-Leeuw
Er werd samengekomen op het gemeenteplein van Vlezenbeek waar iedereen een wit lintje kreeg waarop in 5 talen het woord vrede stond. Samen ging men dan in optocht naar de kerk voor een viering en bezinningsmoment. Nadien werd er hulde gebracht aan de monumenten aan de kerk en aan het oud-gemeentehuis.
Tot slot lieten de aanwezige kinderen witte ballonnen met een papieren vredesduif vrij vliegen in de lucht.

Deze slideshow vereist JavaScript.


Fragment uit de viering:
Vandaag zijn we hier om 70 jaar bevrijding te herdenken. Mannen en jongens die hun leven gaven voor de vrijheid. We noemen ze onze helden.

We gedenken ook onze moeders, grootmoeders die elk op hun manier, elk met hun eigen verhaal deze oorlog beleefden. Zij verloren hun geliefden.

Nog altijd klinkt elders de roep om vrede tussen de ruuïnes van kapotgeschoten steden, nog altijd worden jonge mannen in witte lijkwaden naar huis gebracht waar hun moeders kreunen van verdriet en machteloosheid, nog altijd zijn vrouwen en kinderen slachtoffers van brutaliteiten en geweld.
…”

Ontdek meer van Sint-Pieters-Leeuw nieuwssite

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder