HALLE: – Deze ochtend verbrak Welzijnszorg het wereldrecord paraplu’s openen op het Pozzosplein in Halle. 1988 personen openden tegelijk een paraplu in Halle. Hiermee veegde Welzijnszorg het vorige record van de Italiaanse stad Verona (1673 paraplu’s) van tafel.

Naast armoede-organisaties en vrijwilligers waren ook de Halse middelbare scholen met heel wat leerlingen uit Sint-Pieters-Leeuw present.

Welzijnszorg koos deze stunt niet toevallig als lancering voor de nieuwe eindejaarscampagne ‘Iedereen beschermd tegen armoede?’. De paraplu staat symbool voor de sociale bescherming: een paraplu beschermt je wanneer het weer omslaat tegen de regen, de sociale bescherming beschermt je wanneer je in het leven getroffen wordt door tegenslagen zoals het verlies van je baan, een ongeluk, ziekte, een faillissement … of niet?
Eén op zeven mensen in ons land leeft in een situatie van ‘sociale onderbescherming’. Ze worden niet of onvoldoende beschermd door sociale bescherming. Voor hen zitten er duidelijk gaten in de paraplu van de sociale bescherming waardoor ze in armoede belanden. De belangrijkste hoekstenen van onze sociale bescherming, de sociale zekerheid en de sociale bijstand, vertonen grote tekortkomingen waardoor meer dan 1.6 miljoen mensen in ons land sociaal uit de boot vallen.

Welzijnszorg wil met de campagne ‘Iedereen beschermd tegen armoede?’ naar de kern van de armoedeproblematiek gaan. Welke oorzaken liggen aan de basis van die sociale onderbescherming? Ontbreekt de kennis over het beschermingssysteem bij wie in armoede leeft of net bij de hulpverleners? Waar zitten de tekorten in ons beschermingssysteem? Of veroorzaken we bepaalde situaties van onderbescherming en organiseren we daardoor zelf armoede binnen onze samenleving?
Welzijnszorg ontdekte flagrante gaten in de paraplu van sociale bescherming. Daarom vragen ze om werk te maken van concrete oplossingen: een inkomen boven de armoedegrens voor iedereen, mensen geven waar ze recht op hebben, automatisch toekenning van rechten en ieders rechten realiseren door een kwalitatieve dienstverlening te garanderen.
2014-11-19-paraplu_04 2014-11-19-paraplu_05
Meer info: www.welzijnszorg.be

%d bloggers liken dit: