2014-10-25-gsm-actie-kwb-ZuunZUUN: – Heb je nog een oude gsm in een schuif ergens liggen? Wellicht wel. Breng deze dan tussen 24 november en 7 december 2014 naar de inzamelpunten in Sint-Pieters-Leeuw.
Overal in Vlaanderen en Brussel zamelt kwb oude gsm-toestellen en gsm-laders in.
Veel van de grondstoffen die in een gsm verwerkt zijn, zijn kostbaar en zeldzaam.
Met deze actie wil kwb ervoor zorgen dat deze grondstoffen optimaal gerecupereerd worden zodat ook de komende generaties hiervan kunnen genieten.

Onlangs hield kwb in alle provincies een aantal infomomenten waarop duidelijk gemaakt werd waarom het recupereren van deze grondstoffen en het recycleren van gsm’s belangrijk is. Guido Paesmans, voorzitter kwb Zuun vertelt waarom.‘Gsm’s bevatten meer dan 20 en smartphones al gauw meer dan 40 metalen zoals tantalium, zilver, palladium, platina en ook goud. Eén gsm bevat gemiddeld 0,034 gram goud. 1 ton elektronisch afval bevat 100 keer goud dan 1 ton gouderts. De ontginning van goud, maar ook van de andere grondstoffen, gaat gepaard met verregaande ecologische en sociale gevolgen. De open mijnen die bij grootschalige (goud)ontginning gebruikt worden, zorgen voor een ware aanslag op het milieu. Niet alleen laten ze gigantische kraters achter van soms 3 kilometer doorsnede maar om goud van het erts te scheiden, worden bovendien uiterst giftige stoffen zoals kwik en cyanide gebruikt die een uitgestrekt gebied en hele gemeenschappen kunnen vergiftigen. Ook zware metalen als lood, arseen, komen vrij en richten heel wat langdurige schade aan. Het ontginnigsproces vergt heel wat liters zoet water. Hierdoor zakt het grondwaterpeil en verdwijnen natuurlijke waterbekkens die lokale gemeenschappen in drinkwater voorzien. Landbouw en veeteelt is in die gebieden dan veelal onmogelijk waardoor ook het leven onmogelijk wordt.’

Omdat mijnbouw en het ontginnen van natuurlijke grondstoffen eindig is, moet er naar nieuwe methoden gezocht worden zoals ‘urban mining’: het recupereren van grondstoffen uit technologisch materiaal. ‘Met de gsm-inzamelactie wil kwb hieraan meewerken. In België worden minder dan 5% van de ongebruikte gsm’s gerecycleerd terwijl er jaarlijks 4 miljoen toestellen verkocht worden. Per gezin liggen er 2 tot 4 toestellen ongebruikt in de kast. Een gigantisch potentieel aan grondstoffen dus. Het verwerken gebeurt trouwens volledig in België waardoor er geen afval naar derde wereldlanden verscheept worden’, aldus Guido Paesmans.

Iedereen die wil meehelpen kan zijn of haar oude gsm en oplader in de kwb-inzamelbox deponeren die je vindt op volgende plaatsen:
– Gemeentelijk recyclagepark, Pepingensesteenweg 250, 1600 Sint-Pieters-Leeuw
– Colruyt, Bergensesteenweg 201, 1600 Sint-Pieters-Leeuw
– Kwb lokaal, Parochiecentrum Sint-Lutgardis, Arthur Quintusstraat 24, 1600 Sint-Pieters-Leeuw (Enkel op de zondagen 23 en 30 november en zondag 7 december 2014 van 10. 00 u. tot 12.30 u.)

%d bloggers liken dit: