RUISBROEK: – MyMachine Vlaanderen, een initiatief van MyMachine vzw in samenwerking met Vlajo,maakt het mogelijk voor kinderen om hun eigen droommachine te ontwikkelen. Kinderen uit het lager onderwijs bedenken een ‘machine’ (idee) die dan verder wordt uitgewerkt door hogeschoolstudenten (ontwerp) om tenslotte te worden gerealiseerd door leerlingen uit het technisch onderwijs (machine). Gedurende het hele traject kunnen kinderen en studenten beroep doen op de expertise en ondersteuning van diverse bedrijven en organisaties om zo de knapste machines te realiseren.

Wij namen vandaag een kijkje tijdens de brainstorm sessie in het 6de leerjaar van de Vrije Basisschool Jan Ruusbroec en zagen reeds een “moppenmachine” en “aapmachine” op papier ontstaan.
2014-10-24-mymachine_03
Deze week kruipen meer dan 400 kinderen uit 21 lagere schoolklassen,verspreid over Vlaanderen, in de huid van Leonardo da Vinci. Ze bedenken, tekenen en beschrijven hun eigen ‘droommachine’. Ze worden hierbij geholpen door studenten van de Howest Bacheloropleiding Industrieel productontwerpen (2de worden ook vergezeld van de leerlingen van de technische secundaire school waarmee ze straks gaan samenwerken.

De studenten moeten het creatiefste in de kinderen naar boven halen, waarna de klas de top 3 van mooiste of mafste machines kiest. Eén daarvan wordt verder uitgewerkt door de ontwerpstudenten. Ten slotte bouwen leerlingen van het technisch secundair onderwijs deze machines. Eind juni wordt het hele proces van kindertekening tot tastbare machine tentoongesteld.

De Billenkletsmachine, het Zweefboard, de Weermaakmachine, het Frietkanon of de Spokenverjager, het zijn slechts enkele van de straffe uitvindingen die dankzij MyMachine werden gerealiseerd in het verleden.

Deze slideshow vereist JavaScript.


De uitvinders: Vrije Basisschool Jan Ruusbroec 6de leerjaar
Klas 6: Magali Timmerman, Laura Willems, Aurélie Van Iseghem, Céline Himschoot
Studenten Howest Bachelor Industrieel Productontwerpen – jaar 2
De machinebouwers: Don Bosco Halle

%d bloggers liken dit: