2008-11-03-vrt-zendmast_sint-pieters-leeuwSINT-PIETERS-LEEUW: – Norkring wiens zenderknooppunt zich bevindt in de zendmast van Sint-Pieters-Leeuw gaat zijn 13 zendmasten in Vlaanderen en Brussel extra bewaken. Aanleiding is de brandstichting vorige zondag aan de zendmast in Veltem.

Door de brandstichting waren oa. de radio uitzendingen van radio2 en MNM verstoord. Die zelfde dag werd ook brand gesticht aan een zendmast van RTBF in Waver.
Een bewakingsfirma zal nu extra patrouilleren rond de 13 zendmasten in Vlaanderen en Brussel.

zendtoren Sint-Pieters-Leeuw
De zendtoren in Sint-Pieters-Leeuw vormt het knooppunt van het Norkring netwerk. Daar verwerken ze via glasvezelkabel de tv-, radio en datasignalen die hun klanten zoals de VRT aanleveren en stralen ze door naar hun zendmasten in heel Vlaanderen.

In het onderste gedeelte bevinden zich het zendergebouw en de kantoren, verspreid over 4 verdiepingen. Op 193 meter hoogte werd een koepel voorzien met alle communicatieapparatuur.
De zendmast die gebouwd werd door de VRT is sinds 2009 eigendom van Norkring België.

De zendtoren werd ontworpen door de gerenommeerde Hasseltse architect Alfredo De Gregorio in 1988. Met de bouw werd gestart op 9 september 1991 en de toren werd opgeleverd op 28 januari 1994. De toren is 300 meter hoog, even hoog als de Eifeltoren in Parijs en tevens de hoogste betonnen constructie in België. De diameter op de grond is 27 meter, aan de top slechts 160 centimeter.

%d bloggers liken dit: