2014-04-27-affiche_grenzeloze-verhalenSINT-PIETERS-LEEUW / REGIO: – Op zondag 27 april 2014 is het Erfgoeddag. 10 gemeenten uit de regio Pajottenland Zennevallei zullen activiteiten organiseren rond migratie- en verhuisverhalen onder de titel ‘Grenzeloze verhalen (www.grenzelozeverhalen.be).

Op zondag 27 april is het Erfgoeddag met als thema ‘Grenzeloos’. Uniek aan deze editie is dat de gemeenten uit de regio Pajottenland en Zennevallei besloten om samen activiteiten op te zetten rond migratie- en verhuisverhalen. Het thema voor de streek werd dan ook ‘Grenzeloze verhalen’. In tien gemeenten van de regio Pajottenland en Zennevallei gaan tal van activiteiten door. Ontdek erfgoed , beluister boeiende migratieverhalen, proef en beleef de diversiteit aan culturen in onze regio!

Iedereen is migrant! Of toch bijna iedereen… Hoe kwam jij in de regio Pajottenland en Zennevallei terecht? Vanuit een vlakbij gelegen dorp, van over de taalgrens, een buurland of uit verre oorden?

Met de nabijheid van een multiculturele stad als Brussel met zijn migranten en expats, de vlakbij gelegen taalgrens maar ook de lokroep van een landelijke, groene omgeving is migratie absoluut een actueel thema voor de regio Pajottenland & Zennevallei.

Op tien locaties in de regio gaan er diverse activiteiten door die focussen op verhalen en getuigenissen van migranten vroeger en nu. Je kan terecht in Alsemberg, Lot, Dilbeek, Drogenbos, Gooik, Halle, Liedekerke, Roosdaal, Sint-Pieters-Leeuw en Ternat.

Programma: SINT-PIETERS-LEEUW
Tentoonstelling Grenzeloze verhalen
Een Antwerpse volgde de liefde, toeval bracht een Ierse naar hier… Wie zijn deze mensen en wat brengen ze mee?
Deze tentoonstelling brengt het migratieverhaal van enkele nieuwe inwoners van Sint-Pieters-Leeuw. Aan de hand van objecten, souvenirs, foto’s, muziek, kinderliedjes, rituelen en kledij vertellen ze elk hun verhaal. Als toemaatje komen ook culinaire herinneringen smakelijk aan bod.

Filmvoorstelling ‘Marina’
Marina (2013, Stijn Coninx) vertelt het aangrijpende migratieverhaal van de charmante zanger Rocco Granata. Het verlangen naar een andere toekomst, de zoektocht naar een eigen identiteit en de passie voor muziek zijn de rode draad in deze warme film.

Lezing
Na de Film zal Guido Convents, de voorzitter van het Afrika Filmfestival, het thema migratie toelichten vanuit een filmhistorisch perspectief. Guido Convents studeerde (film)geschiedenis en antropologie. Bovendien kan hij bogen op een internationale reputatie over de koloniale en niet-westerse film.

Openingsuren:
– tentoonstelling tussen 10.00 en 18.00 uur
– filmvoorstelling om 14.00 uur
– lezing om 16.00 uur
Locatie: Merselborre , Schaliestraat 2, Vlezenbeek

%d bloggers liken dit: