vogelbescherming_logoVLAANDEREN: – Vogelbescherming Vlaanderen roept 31 oktober uit tot de nationale ‘startdag vogels voeren’. Om deze datum in het geheugen te griffen, creëerde ze volgende weerspreuk: “Komt november in ’t verschiet, vergeet dan onze vogels niet.”

Waarom start je best op 31 oktober met het voeren van onze gevleugelde vrienden?
2009-01-05-voederen-vogelsVanaf november begint de natuurlijke rijkdom aan voedselbronnen stilaan te verminderen. De dagen worden kouder waardoor vogels meer energie nodig hebben om hun lichaamstemperatuur op peil te houden. Wat extra hulp in de vorm van voedselrijke zaadmengelingen en noten komt hen vanaf nu dus heel goed van pas. Door vanaf nu regelmatig (best ’s ochtends) te voeren, hebben vogels de tijd om deze plek te ontdekken en herinneren. Bij een plotse, hevige winterprik hoeven ze hierdoor geen tijd en energie te verspillen aan het zoeken naar een geschikte voedselbron.

Waarom niet vroeger starten met voeren?
In een gevarieerd landschap hebben inheemse vogelsoorten gedurende de nazomerse maanden voldoende keuze om op een natuurlijke wijze de noodzakelijke voedingsstoffen te verzamelen. In augustus en september wordt het koren op de velden geoogst. Vele vogelsoorten profiteren van deze periode. Ze pikken een graantje mee. Tijdens deze maanden vormen talrijke kruidachtige planten hun zaden en rijpen bessen, vruchten en noten. Insecten die tot de herfst overleven en rond deze vruchtdragende struiken en bomen te vinden zijn, vormen nog proteïnerijke hapjes.

Meer info: Voeren van vogels – wie lust wat?  waar voeren? gezond voeren,…. zie onderstaande link
http://www.vogelbescherming.be/site/index.php?option=com_content&view=category&id=34&Itemid=121

%d bloggers liken dit: