2013-07-08-groene-gordel_gr-topogids_00VLAAMS-BRABANT: – Toerisme Vlaams-Brabant en de vzw Grote Routepaden brengen een nieuwe Streek-GR voor de Groene Gordel op de markt.

De Streek-GR Groene Gordel is de nieuwste topogids. Het pad brengt de wandelaar in een 147 kilometer lange lus helemaal rond het Brusselse gewest door de drie deelregio’s van Vlaams-Brabant: Pajottenland & Zennevallei, Brabantse Kouters en het Dijleland.

‘Deze topogids toont een verrassend groene regio in het hart van ons land, met ridderlijke kastelen, mooie bossen, authentieke kroegen en glooiende akkers’, zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor toerisme.

De betrokken gemeenten zijn Asse, Beersel, Bertem, Halle, Grimbergen, Hoeilaart, Kampenhout, Kortenberg, Lennik, Merchtem, Meise, Opwijk, Overijse, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw, Steenokkerzeel, Ternat, Tervuren,en Zemst.

De Streek-GR Groene Gordel breidt het wandelaanbod in onze provincie aanzienlijk uit”, zegt gedeputeerde Monique Swinnen.

De Streek-GR Groene Gordel vertrekt in Halle, de bedevaartsstad in de Zennevallei aan de rand van het Pajottenland. Van hieruit kan je de bekende markeringen in twee richtingen volgen. Ga je naar het oosten, dan kom je al snel aan Papiermolen Herisem, een parel van industrieel erfgoed. Via het uitgestrekte Zoniënwoud beland je in het aristocratische Park van Tervuren en aan het wereldberoemde Afrikamuseum. De blinkende vliegtuigen boven je hoofd brengen je dieper het Dijleland in langs Kortenberg, Perk, Elewijt om uiteindelijk via de historischeparel Grimbergen de Brabantse Kouters binnen te gaan. In Meise stap je langs de Nationale Plantentuin, met 18.000 plantensoorten één van de grootste plantenverzamelingen van de wereld. Verder richting Asse kondigt het landschap van Brueghel het Pajottenland alweer aan. De imposante viervoeter op het marktplein van Sint-Kwintens-Lennik is Prins, een ode aan het Belgische trekpaard want deze streek is de kweekvijver van dit vermaarde paardenras.In Gaasbeek sta je aan de poort van het fabelachtige kasteel van markiezin Arconati Visconti. Ooit een echte burcht, tot de gravin het een eeuw geleden omvormde tot haar droompaleis. Als Halle in de verte opduikt, is de cirkel helemaal rond.
Het grote voordeel van het pad zijn de frequente en goede verbindingen – ook in het weekend! – met het centrum van Brussel. De volledige Streek-GR is dan ook perfect te wandelen in 9 dagetappes. Je kan ook op diverse plaatsen de Streek-GR combineren met knooppuntwandelingen van Toerisme Vlaams-Brabant.
De Groene Gordel kruist of maakt deels gebruik van verschillende andere GR’s: GR 12 (Amsterdam – Parijs), GR 126 (Brussel – Namen), GR 512, GR 579, GR 128 en de Streek-GR Dijleland. Er zijn dus eindeloze combinaties mogelijk. De bewegwijzering is dan ook vaak wit-rood is en niet enkel geel-rood.
In najaar 2013 zullen op alle kruispunten nieuwe wandelbomen geplaatst worden.
2013-07-08-groene-gordel_gr-topogids_02

Deze gids telt 96 bladzijden en beschrijft het hele parcours en de bezienswaardigheden met tekst en foto’s en bevat eveneens een gedetailleerde kaart, tips voor overnachting en bevoorrading, info over openbaar vervoer en suggesties voor dagtochten op het parcours. De gids kost 9 euro en is te verkrijgen in de boekhandel, de toeristische infokantoren, bij Toerisme Vlaams-Brabant en bij de vzw Grote Routepaden.
ISBN: 9789490156282
Op zondag 18 augustus 2013 organiseert de vzw Grote Routepaden een publieksevenement in het bezoekcentrum “De Lambiek” in Alsemberg (Beersel) om de Streek-GR Groene Gordel in te huldigen. Het officieel gedeelte start om 11 uur in aanwezigheid van Vlaams Minister van Toerisme Geert Bourgeois, de wandeling start om 13.30 uur.
Deelnamekost aan de wandeling is gratis en meer inlichtingen over het evenement zijn te vinden op www.delambiek.be

Meer info: www.toerismevlaamsbrabant.bewww.groteroutepaden.be

%d bloggers liken dit: