SINT-PIETERS-LEEUW: – Bakker Guido Devillé uit Sint-Pieters-Leeuw en Jan Vanderghote zitten deze week in Zimbabwe om er een opleiding aan bakkers te geven. Eerder trok Guido reeds voor ‘Ex-change’ naar Burundi, Burkina Fasso en Togo.

Guido Devillé

Guido Devillé: “ Dat is via Ex-change dat is een organisatie die ontwikkelingslanden steunt, niet materieel maar die mensen naar ginder stuurt om opleiding te geven. Dat kunnen schrijnwerkers of loodgieters zijn en dus ook bakkers. Ik neem hier verlof op om de mensen ginder te gaan helpen.”
2013-04-09-zimbabwe_02

Guido Devillé: “Bij deze missie heb ik het gezelschap van Jan Vanderghote, TA van de hotelschool Gent.
Gisteren zijn we naar de bakkerij gegaan. Hier werken ongeveer 15 mensen.. Dus we kunnen hier wel spreken van een middel grootbedrijf. De infrastructuur is goed in orde. Hans, de eigenaar laat jaarlijks een container met grondstoffen komen vanuit België. Bloem komt van Zuid Afrika. We gaan echt iets kunnen betekenen voor dit bedrijf. In de bakkerij zijn de croissants en de chocoladekoeken ook wel in orde, hier en daar wat bijschaven aan de werkwijze maar er is al een goede basis. Mijn taak zal vooral opleiding voorgebakken stokbroden en ciabatta’s zijn.
Nadien ook nog andere soorten broden en koeken. Ook voorgerezen en ingevroren koeken om te leveren aan hotels. Jan zal starten met dessertkoekjes, nadien cakes, huwelijkstaarten,… dus onze week zal goed gevuld zijn. De eerste kennismaking met het personeel verliep zeer goed. Onze eerste werkdag is heel goed verlopen. Ik werk met Kelvin, Vandaag hebben we stokbroden gemaakt en zachte bruine broodjes. Deze zullen gebruikt worden in de koffieshop van Hans. Nadien is het ook de bedoeling om te leveren aan hotels.
Hans sprak van Kelvin verantwoordelijk te maken voor de bakkerij en hem een jongeren te laten opleiden. Het verleip zeer vlot. Kelvin is iemand die open staat en wil bijleren. Jan maakte vandaag een reeks dessertkoekjes. Hier verliep ook alles zeer goed. Bij elk mechanisch probleem is Hans daar om te helpen. Ook naar inverstering lijkt dit goed te zitten. Een langmaaker voor stokbroden en verdeler opboller zullen de eerste aankopen zijn.”

2013-04-09-zimbabwe_01 2013-04-09-zimbabwe_03
Je kan het verhaal van Guido volgen op zijn Blog: www.bloggen.be/bakker_guido_in_afrika

%d bloggers liken dit: